50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Werken in deeltijd verloopt niet altijd even soepel voor mensen in een uitkering. Wisselende inkomsten, aanvullingen via inkomensondersteunende regelingen en verschillende betaalmomenten maken inkomstenverrekening erg ingewikkeld en moeilijk te volgen.

Werken is gezond

Dat maakt dat sommige uitkeringsgerechtigden het veiliger vinden om maar geen deeltijdwerk aan te nemen. Een ongewenste situatie zo vindt het Nijmeegse college want: “Werken is gezond. Betaald werk heeft gunstige effecten op de gezondheid van mensen: het geeft structuur aan het dagelijks leven, draagt bij aan zingeving, vergroot zelfvertrouwen en stimuleert sociale contacten.”

Omgekeerd zijn geldzorgen juist slecht voor de fysieke en mentale gezondheid.

Bovendien zorgt deeltijdwerken voor een besparing op de uitkeringslasten. Een aantal mensen stroomt daardoor helemaal uit naar betaald werk en zelfs als dat niet zo is, scheelt het uitkeringskosten.

Huishoudboekje

Om uitkeringsgerechtigden niet af te schrikken voor mogelijk nadelige gevolgen van werken in deeltijd, zoals inkomensschommelingen, biedt Nijmegen inkomenskorting op maat: de gemeente overlegt vooraf met de klant over de wijze waarop verrekening plaatsvindt.

De gemeente Nijmegen start dit najaar naar Utrechts voorbeeld met de pilot ‘Huishoudboekje’: een manier van budgetbeheer die deelnemers financieel inzicht geeft, voorkomt dat er betalingsachterstanden ontstaan en zorgt voor inkomenszekerheid. De gemeente zet geld apart in een buffer waaruit de betalingen aan de deelnemers worden gedaan. Op die manier krijgt de deelnemer altijd op hetzelfde moment zijn geld. Eventuele verrekening met de uitkering gebeurt dan achteraf.

Niet meer in de schulden

Daarnaast kunnen vaste lasten daaruit betaald worden. Wethouder Velthuis: “Ze kunnen dus niet meer in de schulden komen omdat de vaste lasten al zijn betaald.” Als mensen eenmaal al in de schulden zitten is het Huishoudboekje ontoereikend. Die mensen hebben meer ondersteuning nodig door bijvoorbeeld het bureau Schuldhulpverlening.

Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: