Een toren van 22 meter hoog maakt Hoge Veluwe nog duurzamer

OTTERLO - Geen stinkende dieselgeneratoren meer, maar schone zonne- en windenergie. Daar moet de elektriciteit voor festivals voortaan vandaan komen. Speciaal daarvoor heeft de TU-Eindhoven de GEM-Tower ontwikkeld. Voluit heet hij de Green Energy Mill en omdat er door de coranacrisis deze zomer geen festivals zijn, staat hij de komende zes weken naast Museonder op Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het lijkt wel een beetje op een kunstwerk, maar er zit veel meer in verstopt dan je op het eerste oog ziet. De GEM-Tower van de Technische Universiteit Eindhoven is een uitklapbare toren met een windmolen en zonnepanelen, die speciaal ontwikkeld is om festivals groener te maken. Voor een groot festival levert één toren overigens niet genoeg energie. Daarvoor moeten er meerdere torens opgericht worden.

Zonnepanelen op het paviljoen en op Museonder, ledverlichting, warmte-koude-opslag, het park is al langer bezig met duurzaamheid. Maar energie voor buitenactiviteiten was tot nu toe niet schoon.

Aylmer Graeler van Nationaal Park de Hoge Veluwe vindt het dan ook een buitenkansje dat de toren zes weken op het park komt te staan. “We hadden hem niet besproken maar omdat door corona het festivalseizoen in het water is gevallen, was hij vrij en werd hij ons aangeboden.”

22 meter hoog gevaarte

Deze dagen wordt het 22 meter hoge gevaarte opgebouwd op de binnenplaats tussen het paviljoen en Museonder. Tot een hoogte van 19 meter felgekleurde zonnepanelen en bovenop nog een drie meter hoge windmolen. Voor de energie die de Green Energy Mill oplevert, heeft het park diverse toepassingen. “Fietsen worden er mee opgeladen, foodtrucks krijgen er hun stroom van en bezoekers kunnen op verschillende plekken hun telefoon opladen”, zegt Graeler.

De Gem Tower is door de TU Delft ontwikkeld om festivals van groene stroom te voorzien. Zo stond hij vorig jaar op Pukkelpop waar er voor het eerst mee geëxperimenteerd werd. Op park De Hoge Veluwe willen de bedenkers meer ervaring opdoen met het bouwen en gebruiken van de toren. Voor het park is het ondertussen ook nog eens een extra attractie.

Aylmer Graeler: “Met z'n 22 meter zie je hem al van verre staan. Daarom willen we aan de bezoekers goed gaan uitleggen waarom hij er staat. En ja inderdaad, je kunt het ook als een attractie zien.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Otterlo Nieuws
Deel dit artikel: