Wat vind jij: Wat doe jij met je geld, sparen of smijten?

In mei hebben Nederlanders gezamenlijk 9,4 miljard euro bijgeschreven op hun spaarrekening. Dat is de grootste toename sinds 1998 en dat komt voor een deel doordat we minder geld konden uitgeven tijdens de coronacrisis. Wat doe jij met je geld, sparen of smijten?

"Het is deels voor de hand liggend. Mensen konden hun geld simpelweg niet uitgeven omdat bepaalde sectoren door de coronamaatregelen dicht waren, zoals de horeca. En minder uitgeven is automatisch meer sparen", zegt Nora Neuteboom, econoom bij ABN Amro bij de NOS.

Maar bij de bank zien ze dat ook nu er steeds meer opengaat, mensen nog steeds minder uitgeven. "Dit staat los van de coronabeperkingen, mensen zijn ook voorzichtiger geworden met uitgaven. Als je verwacht dat er slechtere tijden aankomen dan spaar je voor een appeltje voor de dorst", legt Neuteboom uit.

Niet iedereen heeft nu de mogelijkheid om geld te sparen. "Er zijn ook veel mensen die net de touwtjes aan elkaar kunnen knopen, die hebben geen buffers en moeten hun bestedingspatroon meteen aanpassen als hun inkomsten veranderen", zegt Neuteboom.

Een andere oorzaak van de uitdijende spaarinleg is volgens de bank dat particulieren vanwege de onrust op de aandelenmarkten geld overhevelen van beleggingen naar spaarrekeningen.

UPDATE: Je kunt niet meer stemmen op deze stelling, deze is gesloten

Laat horen wat jij ervan vindt op Radio Gelderland. Stuur een voice-bericht via Whatsapp op 06-22054352 of meld je via deze weg aan voor het bel-kwartier om 11.15 uur. Via Facebook reageren kan ook.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Wat vind jij Nieuws
Deel dit artikel: