Nul klachten over etnisch profileren bij gemeente Arnhem

ARNHEM - Bij de gemeente Arnhem zijn over de afgelopen jaren geen klachten bekend over etnisch profileren. Dat laat het college weten na vragen van raadslid Nathalie Nede (ChristenUnie). Zij wilde openheid van zaken naar aanleiding van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Bij de intern vertrouwenspersonen van de gemeente zouden de afgelopen jaren geen meldingen zijn gedaan of gesprekken gevoerd over etnische profileren. Hetzelfde geldt voor de klachtencoördinatoren en de sociale wijkteams.

"Heel mooi", vindt Nede. Hoewel de beantwoording van haar vraag over de vooringenomenheid van medewerkers volgens haar 'wat theoretisch' is. Daarin wordt gesproken over de gedragscode, kernwaarden en de ambtseed. Het werk wordt per definitie integer, zorgvuldig en betrokken ingevuld, stelt het college.

'Vooringenomenheid is er altijd'

"Natuurlijk is er een gedragscode en moeten medewerkers integer zijn", vervolgt Nede. "Maar een stukje vooringenomenheid hebben mensen altijd. De vraag is hoe je daarmee omgaat."

Verder laat de gemeente weten dat er geen risicoprofielen worden gehanteerd die zijn gebaseerd op afkomst, religie, geslacht, seksuele voorkeur, beperking of leeftijd. Ook niet bij partijen die werken voor en namens de gemeente.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: