ANWB wil snelheidslimiet op fietspaden

OOSTERWOLDE - Je ziet ze steeds vaker op de Veluwe: de zogenoemde speed pedelecs. Deze elektrische fietsen kunnen zonder al te veel inspanning wel 45 kilometer per uur halen. Niet iedereen is blij met deze snelheidsmonsters, want ze zorgen voor meer ongelukken. De ANWB pleit daarom voor een snelheidslimiet op fietspaden.

Dries Spijkerboer van Dickhof Rijwielen in Oosterwolde merkt dat de tweewieler steeds populairder wordt. "De pedelec wordt veel gebruikt als vervanging van de auto, maar ook om sportiever te blijven.'

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Verkeersslachtoffers

Speed pedelecs gaan normaal gesproken over het fietspad, maar daar wordt het steeds drukker met allerlei ongelukken tot gevolg. De ANWB maakt zich daarom zorgen.

"Zelfs in het coronatijdperk, waarin in eerste instantie minder gefietst werd, zagen we een stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Dat baart ons wel zorgen", vertelt Ronald de Jong van de toeristenbond.

Snelheidslimiet

En daarom moet er op het fietspad worden ingegrepen, vindt de ANWB. "Ten eerste moeten er meer fietspaden komen die veiliger zijn', vervolgt De Jong. 'En ten tweede: daar waar dat niet kan moet een snelheidslimiet worden ingesteld, zodat iedereen weet aan welke regels hij of zij zich moet houden op het fietspad."

"Uiteindelijk ligt het ook een beetje aan de berijder die op de fiets zit", vult Dries Spijkerboer aan. "Wij kunnen meegeven aan de klant dat hij of zij er aan moet denken dat anderen op het fietspad 25 kilometer per uur gaan. Fiets dan rustig met het verkeer mee is ons advies. Als de fiets weer op de weg kan, dan kun je ook harder doorfietsen."

Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Oldebroek Nieuws
Deel dit artikel: