Vrijwilligers bezorgen ouderen in Ochten een glimlach met plantje

OCHTEN - "Je krijgt heel veel blije gezichten als ze de deur opendoen." Samen met een aantal vrijwilligers gaat Jolanda Kuipers een keer in de drie weken bij ouderen langs om ze een kleine attentie te geven en te vragen hoe het met ze gaat.

"De ouderen gaan mij aan het hart, vooral ook de mensen die juist nog zelfstandig wonen. In deze coronatijd gaat er veel aandacht naar verzorgingshuizen, maar dit is ook een belangrijke groep die soms een beetje vergeten wordt", laat Jolanda weten. 

In tranen

Welzijn Rivierstroom, Huis Ochten en Dorpshuis Ochten organiseren activiteiten waarbij ze bij ouderen langsgaan om een kleinigheidje te brengen. "We zijn gestart met een kopje zelfgemaakte soep en dat vonden de mensen geweldig. Sommigen barstten in tranen uit, zo fijn vonden ze het dat er toch nog aan ze werd gedacht", vertelt Annelieke Steenbergen van Welzijn Rivierstroom.

De acties zijn bedoeld om de ouderen een steuntje in de rug te geven. "Sinds maart zijn er veel kwetsbare mensen die hun huis niet meer uit durven. Wij krijgen ook wel signalen van mensen die zich eenzaam voelen", laat Annelieke weten. Behalve het steuntje in de rug zijn de acties ook bedoeld om in contact te blijven staan met de ouderen die nog zelfstandig wonen, om zo ook tijdig hulp te kunnen bieden wanneer ze tegen problemen aan lopen.

Na de succesvolle soepactie zijn er inmiddels meer acties geweest, zoals onlangs de plantjesactie. Vrijwilligers hebben 150 ouderen bezocht en ze een plantje gegeven: 'Een bloemetje is altijd welkom en leuk om te krijgen, gewoon ook omdat je dan weet dat er aan je gedacht wordt', laat Adrie van de Stelt weten.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Jolanda en Annelieke gaan langs de ouderen in Ochten. Foto: Omroep Gelderland

Meer vrijwilligers

Doordat de bezoeken aan huis zo gewaardeerd worden, willen de verschillende organisaties graag door blijven gaan met deze actie. Maar ze hebben daar wel de hulp van anderen bij nodig. In Gelderland helpt doen ze dan ook een oproep voor meer vrijwilligers, maar vragen ze ook of er mensen zijn die nog leuke ideeën voor andere acties hebben.

Bekijk de video.

Wilt u meehelpen en de ouderen een glimlach op het gezicht bezorgen? Kijk dan op de site van Gelderland helpt hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!