Nieuws

Zo gaat het gemeentehuis van West Betuwe eruitzien

GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft voor de verbouwing van het gemeentehuis het Delftse architectenbureau cepezed uitgekozen. Voor de keuze van een architect volgde de gemeente West Betuwe een Europese aanbestedingsprocedure.
Een commissie beoordeelde de schetsontwerpen van vier architecten volgens een eerder vastgestelde selectieprocedure. Daarbij vroegen ze inbreng van inwoners, ondernemers en medewerkers, raad en Ongehinderd.
Ongehinderd is een maatschappelijke organisatie die aandacht heeft voor de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking. Medewerkers, raad en Ongehinderd spraken hun eerste voorkeur uit voor cepezed. De samenleving had de voorkeur voor het schetsontwerp van Zenber.
Cepezed presenteerde een schetsontwerp met een transparante ontvangstruimte in een groene tuinrand. Het is een deels glazen paviljoen met een houten dak tegen de bestaande bouw aan. Het ontmoetingshart hiervan wordt gevormd door de bestaande patio te overkappen in het midden van het gebouw.

Keuze voor cepezed

Architectenbureau cepezed scoorde op alle beoordelingscriteria het hoogst. Het plan van aanpak is volgens de gemeente realistisch en deskundig. Verder vindt ze dat het schetsontwerp zowel binnen als buiten een herkenbare identiteit heeft.
Tekst gaat verder onder de foto.
De 26 kernen, de rivier de Linge en het landschap van de Betuwe hebben een belangrijke plaats in het ontwerp en de kleurstelling. Het bouwkostenoverzicht van cepezed kwam onder het meegegeven maximumbedrag uit. Een bouwkostendeskundige heeft het overzicht onder de loep genomen en bestempeld als haalbaar.
De keuze van de samenleving valt op Zenber. Via www.westbetuwe.nl/gemeentehuis konden inwoners, ondernemers en dorpsraden hun stem uitbrengen. In een film stelden de architecten zichzelf voor en toonden het onderdeel Identiteit in hun schetsontwerp. De samenleving stemde dus op basis van één onderdeel, de beoordelingscommissie keek naar meer punten.