Onderzoek: Arnhemse flat was veilig tijdens fatale brand nieuwjaarsnacht

ARNHEM - De flat aan het Gelderseplein in Arnhem waar in de nieuwjaarsnacht een fatale brand woedde, was veilig. Dat zegt woningcorporatie Vivare na onafhankelijk onderzoek. Toch krijgen alle woning een rookmelder op het stroomnet. De verhuurder neemt uit voorzorg nog meer maatregelen.

De brand in het trappenhuis kostte het leven aan een 39-jarige man en zijn zoontje van 4. Zij kwamen vast te zitten in de lift. De moeder (36) en dochter (8) van het gezin overleefden het drama. De brand brak uit door vuurwerk op een achtergelaten bankstel in de hal. Twee jongens van 12 en 13 jaar oud werden aangehouden wegens betrokkenheid. Zij stonden vorige week voor de jeugdrechter en hoorden een werkstraf tegen zich eisen.

Zie ook: Werkstraffen geëist tegen jonge jongens voor fatale flatbrand in Arnhem

Lift werkte naar behoren

Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Vivare toont aan de aanwezigheid van de bank grote invloed had op de brandveiligheid in het liftportaal. Er kwam giftige rook vrij die het trappenhuis en de liftschacht in trok. De stroomvoorziening van de lift bleef intact en de lift werkte naar behoren, concluderen de onderzoekers.

Brand viel niet op in nieuwjaarsnacht

Volgens een rapport waren de bewoners van de flat in hun woningen veilig. Toch installeert Vivare de rookmelders, ook omdat de rookontwikkeling en brandlucht niet opvielen door het vuurwerk in de nieuwjaarsnacht.

Vervanging pui en deuren

De flat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, al merken de onderzoekers op dat die geen rekening houden met brandstichting. Naast de rookmelders neemt Vivare nog wel andere maatregelen om de brandveiligheid verder te verbeteren. De gehele pui van het trappenhuis wordt vervangen door aluminium. Ook past de verhuurder deuren aan en krijgen bewoners extra uitleg over vluchtroutes en brandveiligheid.

Overigens doet ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de brand in Arnhem. De resultaten daarvan worden later verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: