Nieuws

Provincie komt met reeks aan maatregelen in stikstofcrisis en dat kost 40 miljoen

Het provinciehuis.
Het provinciehuis. © Provincie Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland komt met een reeks aan maatregelen om de gevolgen van de stikstofcrisis in te dammen; volgens de provincie is daar 40 miljoen euro voor nodig.
De provincie komt het met plan, nadat er maandenlang met verschillende organisaties is gesproken. In totaal waren er gesprekken met 65 partijen.
Een van de maatregelen is een provinciale stikstofbank. Als er stikstofruimte vrijkomt, bijvoorbeeld doordat een bedrijf stopt, komt een deel van de stikstofrechten ten goede aan de natuur. De rest komt in de stikstofbank. Bedrijven kunnen dan daar stikstofrechten kopen en zo bijvoorbeeld een woonwijk aanleggen. 

Kalverhouderijen: beëindigen, verplaatsen of innoveren

Ook wil de provincie gaan kijken naar kalverhouderij, een sector die zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, maar niet in de stoppersregeling van het Rijk zit. De provincie reserveert tien miljoen voor innovatie van de sector, twintig miljoen voor het verplaatsen of beëindigen van bedrijven.
Gedeputeerde Peter Drenth is tevreden over het pakket aan maatregelen. 'Natuurlijk hebben we nog niet alle antwoorden, maar daar hoeven we niet op te wachten. Met een deel van de maatregelen kunnen we al beginnen, dankzij de inzet van onze Gelderse partners.'

Geen extern salderen

De provincie gaat nu alles doorrekenen om te bekijken welke maatregelen per gebied het meest effectief zijn. Door het extern salderen gaat in Gelderland voorlopig een streep. Met extern salderen kan een bedrijf worden opgekocht om zo stikstofrechten te verwerven.
Gelderland brak een aantal weken geleden al een lans om de Veluwe te beschermen. De angst zit er in dat iedereen stikstofrechten op de Veluwe koopt, maar dat het gebied met lege handen achterblijft.