'Hoenderloo-kinderen zijn tekortgedaan', geeft minister Hugo de Jonge toe

HOENDERLOO - Nog steeds hebben niet alle kinderen uit de jeugdzorginstellingen van De Hoenderloo Groep, die op 1 augustus de deuren sluiten, een andere opvangplek. In een Kamerdebat gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag toe dat de kinderen van instelling 'tekort zijn gedaan'.

In de instellingen van De Hoenderloo Groep verblijven kinderen met complexe psychische problemen. Nu wonen er nog 94 jongeren. Eerder waren dat er 225. Een meerderheid in de Tweede Kamer reageert verontwaardigd en wil zo snel mogelijk duidelijkheid voor de overgebleven kinderen.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is het voor de ouders nog steeds niet duidelijk bij wie ze moeten aankloppen voor opvang. Ze roept minister De Jonge op de regie te pakken. 'Minister, sla met de vuist op tafel en kom met een oplossing.' 

'Pluryn is verantwoordelijk'

In een reactie zegt De Jonge zegt dat die verantwoordelijkheid ligt bij moederorganisatie Pluryn. 'De taak van Pluryn is pas klaar als ieder kind een
nieuwe plek heeft. Daar zullen we op toezien. Geen enkel kind mag tussen wal en schip vallen.'

'Financiën beter dan gezegd'

Pluryn vond het vanwege financiële verliezen noodzakelijk de instellingen te sluiten. Maar volgens onderzoeksplatform Follow the Money zijn de financiën veel beter dan de organisatie zelf schetst. De locaties zouden dichtgaan zodat Pluryn de gebouwen en grond kan verkopen. 'Waarom heeft de minister überhaupt ingestemd met het sluiten van de inrichting?', vraagt PVV-Kamerlid Chris Jansen zich af.

De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer concludeerde vorige week dat er te weinig aan kinderen en ouders is gedacht toen werd besloten om te sluiten. Volgens Kalverboer was De Hoenderloo Groep 'echt een last resort' voor veel kinderen.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Hoenderloo Nieuws
Deel dit artikel: