De otter krijgt een kans, omdat er weer moeras is

OOIJ - Veel moerassen bij rivieren in Nederland zijn uitgedroogd. Met het gevolg dat de natuur verdwijnt. Maar in Gelderland, bij de Gelderse Poort, wordt het moeras weer hersteld. En dat is goed nieuws voor de otter.

In de oude arm van de Waal bloeit de natuur weer volop. 'Het is niet op alle plekken meer zo mooi', vertelt Chris-Jan van der Heijden van ARK Natuurontwikkeling in het programma BuitenGewoon. Het moeras verdroogt door het gebruik van water, dammetjes en de vele bomen die er groeien. 'We hopen de bijzondere soorten terug te krijgen door het moeras te herstellen.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ottertunnels

Eigenlijk was de otter verdwenen uit ons land, maar in 2002 werd hij opnieuw uitgezet. Helaas worden er nog wel veel otters doodgereden. Daarom worden er onderdoorgangen aangebracht. 'Daar komen ze doorheen, steken ze onder de weg door, en komen ze in een visrijk gebied uit' vertelt Chris-Jan.

Met een wildcamera kunnen ze zien hoeveel otters er komen. 'We kunnen dan zien of ze gebruik maken van de tunnel. Ook hoeveel het er zijn en of het een mannetje en vrouwtje zijn.'

Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Variafragment Nieuws
Deel dit artikel: