'Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook'

EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.

'Er werd over KLM al heel snel gezegd: de vliegtuigen staan aan de grond, maar dit nationale symbool moet gered worden', zegt de wethouder. 'Ik heb een andere boodschap voor het Rijk: er is nog een nationaal symbool, dat zijn 350 lokale democratieën en die zijn het echt waard om gered te worden. Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook.'

'Bij lange na niet genoeg'

De gemeente Ede heeft berekend dat ze dit jaar 3,4 miljoen euro meer van het Rijk ontvangt dan verwacht. 'Maar dat is bij lange niet genoeg. Ede is alleen al 10 tot 15 miljoen euro kwijt om de coronaklap op te vangen.'

Daarbij komt dat gemeenten steeds meer moeten uitgeven, bijvoorbeeld aan zorg en onderwijshuisvesting, maar daarvoor niet extra worden gecompenseerd vanuit het Rijk.

Pijnlijke keuzes: zwembaden failliet laten gaan? 

De gevolgen zullen groot zijn als er niks gebeurt, waarschuwt Meijer. Ede staat er, mede dankzij de verkoop van vele grond voor woningbouw en bedrijven, in vergelijking met andere gemeenten financieel nog redelijk goed voor. Maar ook hier zullen hoe dan ook pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Als voorbeeld noemt de wethouder zwembaden. 'Zelfs met een hele mooie zomer gaan ze vanwege de afstandsregels echt een zwaar seizoen tegemoet.' Zwembad de Peppel zou bijvoorbeeld 800.000 euro tekort komen. 'Willen wij die zwembaden laten bestaan of laten we ze failliet gaan?' Hetzelfde dilemma geldt voor theaters, musea en onderwijshuisvesting. Kan Ede nog nieuwe scholen bouwen voor het groeiende aantal kinderen dat naar de stad komt?

'Ik houd mijn hart vast'

Vorig jaar was er veel discussie over een bezuiniging van vijf ton op groenonderhoud. Maar de discussies die straks gevoerd moeten worden zijn echt nog veel pijnlijker, meent de wethouder. 'En ik houd mijn hart vast als de bouwsector instort. Als daar de rem op komt, krijgen wij de volle klap.' 

2 juli staat er een grote demonstratie gepland in Den Haag. Daar zullen wethouders van gemeenten in heel Nederland van zich laten horen. 

Zie ook: 

 

 

Deel dit artikel: