Marathonprotest tegen racisme in Nijmegen: ieder uur een andere demonstrant

NIJMEGEN - Een groep Nijmegenaren is begonnen met een nieuw Black Lives Matter-protest. Via verschillende online kanalen worden mensen opgeroepen mee te doen aan een langdurig protest op één plek in de stad, waarbij ieder uur een nieuwe demonstrant zijn of haar positie inneemt.

De actie draagt de naam 'Zolang het duurt Nijmegen' en begint vrijdag op het kruispunt van Plein 44 en de Ziekerstraat. Daar zal om 11.00 uur de eerste demonstrant gaan staan, die een uur lang een bord met anti-racistische tekst laat zien. De bedoeling is dat tot 20.00 uur iedere demonstrant na een uur wordt afgelost, alles met de bedoeling om 'het collectieve bewustzijn over racisme te vergroten'. 

Dood George Floyd

De dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die stierf nadat een politieagent meerdere minuten met een knie op zijn nek had geleund, is de aanleiding voor het Black Lives Matter-protest. De organisatie achter 'Zolang het duurt Nijmegen' spreekt van moord en zegt dat Floyds dood velen heeft geraakt.

'De strijd tegen racisme wordt breder gedragen dan ooit en het bewustzijn lijkt te groeien dat er ook in Nederland nog steeds veel ongelijkheid is tussen witte mensen en mensen van kleur. Veel mensen zijn in beweging gekomen, maar er heerst de angst dat de aandacht hiervoor weer verslapt en dat alles hetzelfde blijft', stellen de initiatiefnemers.

Wie mee wil doen aan de demonstratie, wordt gevraagd een protestbord te maken en dit mee te nemen naar de bewuste plek in Nijmegen. 'A4tje, karton, maakt niet uit, zolang mensen kunnen zien dat je tegen racisme bent. Natuurlijk zullen we ook proberen het protestbord waar we de dag mee beginnen door te geven.'

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: