Nieuws

Reddingsacties voor HEMA van miljardair Marcel Boekhoorn

Marcel Boekhoorn na de koop van HEMA in 2018.
Miljardair Marcel Boekhoorn uit Bennekom heeft er twee potentiële kopers bij voor 'zijn' HEMA. Het initiatief HoudeHema wil het warenhuis kopen en ook is er een crowdfunding gestart om HEMA uit de handen van buitenlandse investeerders te houden. © ANP (archief
BENNEKOM - Miljardair Marcel Boekhoorn uit Bennekom heeft er twee potentiële kopers bij voor 'zijn' HEMA. Het initiatief HoudeHema wil het warenhuis kopen en ook is er een crowdfunding gestart om HEMA uit de handen van buitenlandse investeerders te houden.
PvdA-senator Mei Li Vos is de drijvende kracht achter de plannen van HoudeHema. Volgens Vos zijn haar plannen, waarbij ze naar eigen zeggen de steun weet van werknemers, vakbond AVV, ict-bedrijf The Share Council en beursplatform NXChange, in een verder stadium dan de crowdfundingsactie die vrijdag werd gelanceerd.
De crowdfunding is opgezet door markenstrateeg Arjan Leest en enkele oud-medewerkers van HEMA. Zij hebben een website waarop mensen zich kunnen melden als ze willen investeren in de oer-Hollandse winkelketen. Het project bevindt zich nog in een verkennende fase, maar hoopt 'richting de 100 miljoen euro' te verzamelen om HEMA bijvoorbeeld een lening te kunnen verschaffen of geld te steken in aandelen.

Financieel fantasiewerk

Ligt het aan Vos en haar partners is HEMA in 2026, honderd jaar na oprichting van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, een coöperatie met als doel duurzame continuïteit van de keten. Zowel werknemers, klanten, franchisenemers als toeleveranciers kunnen lid worden van de coöperatie. Daarmee worden volgens haar de belangen van alle partijen rondom de HEMA goed behartigd. 'Het moet eens klaar zijn met het financiële fantasiewerk', benadrukt ze.
Volgens haar is het 'idioot' dat de winkelketen het momenteel zo moeilijk heeft. Ze beschuldigt roofkapitalisten ervan het goedlopende bedrijf leeggetrokken te hebben en daarna te hebben volgehangen met schulden. 'Wij willen laten zien dat je met werknemers, klanten, ondernemers en geduldig kapitaal een bedrijf kan overnemen. We willen ook laten zien hoe verschillende stakeholders kunnen ondernemen zonder werknemers uit te knijpen.'

Lening van 50 miljoen aflossen

HEMA zelf is momenteel in onderhandeling met schuldeisers om tot een oplossing te komen voor de 'te hoge' schulden. Achter de schermen vinden naar verluidt ook gesprekken plaats tussen eigenaar Marcel Boekhoorn, de directie van HEMA en de schuldeisers. Daarbij zou ook de overheid meepraten. Maandag moet Boekhoorn een lening van 50 miljoen euro aflossen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!