Nieuws

'Kans op besmetting met corona is levensgroot voor arbeidsmigranten'

Een busje met arbeidsmigranten bij vleesverwerker Vion in Groenlo, waar vorige maand veel medewerkers besmet raakten.
De kans dat arbeidsmigranten in Nederland besmet raken met het coronavirus is heel groot. Dat concludeert het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, dat geleid wordt door voormalig SP-voorman Emile Roemer. Op korte termijn is een aantal maatregelen nodig om de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. © ANP
ARNHEM - De kans dat arbeidsmigranten in Nederland besmet raken met het coronavirus is heel groot. Dat concludeert het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, dat geleid wordt door voormalig SP-voorman Emile Roemer. Op korte termijn is een aantal maatregelen nodig om de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren.
In Nederland wonen en werken ruim 400.000 arbeidsmigranten uit andere EU-landen. Zij hebben meestal tijdelijke contracten, verdienen vaak het minimumloon, wonen dicht op elkaar en reizen vaak gezamenlijk naar hun werk. Dat kan leiden tot een hoger risico op corona en kan zelfs leiden tot een 'brandhaard' van coronabesmettingen. 

Problemen in Gelderland

De discussie over de omstandigheden van arbeidsmigranten laaide vorige maand flink op in Gelderland. Toen bleek dat in slachthuizen in Groenlo en Scherpenzeel van vleesverwerker Vion veel migranten besmet waren geraakt met het virus. De omstandigheden waaronder zij woonden, werkten en reisden maakte het vrijwel onmogelijk om níet dicht bij elkaar te zijn.
De GGD Noord- en Oost-Gelderland testte alle 657 medewerkers van het slachthuis in Groenlo. Daaruit bleek dat 147 van hen besmet waren. Eerder werden enkele tientallen medewerkers die in Velp woonden op een heus isolatieschip geplaatst, waar zij bleven tot iedereen hersteld was.
De gezondheid van de arbeidsmigranten is niet het enige probleem. Ook de afhankelijkheid van het werk wordt aangekaart: huisvesting en zorgverzekering hangen vaak nauw samen met de baan die ze hebben. Wanneer de werkgever het contract beëindigt, verliezen arbeidsmigranten soms direct hun woning en zorgverzekering.  

Misbruik van positie

Roemer geeft aan dat sommige werkgevers misbruik maken van hun machtspositie. Het Aanjaagteam wil dat de zorgverzekering van arbeidsmigranten een tijdje doorloopt zodra het werk stopt, zodat de migrant nieuw werk kan zoeken of naar huis kan gaan. Ook willen Roemer en de zijnen dat niet alleen de uitzendbureaus verantwoordelijk worden voor alle arbeidsomstandigheden, maar ook de opdrachtgevers die de werknemers inhuren.
Nu kunnen mensen met de verkeerde intenties nog te makkelijk een uitzendbureau starten, vindt Roemer. Hij wil daarom meer regulering van uitzendbureaus, bijvoorbeeld met een vergunningplicht.

Alleen op een slaapkamer

Daarnaast moeten uitzendbureaus ervoor zorgen dat arbeidsmigranten in hun eentje op een slaapkamer kunnen liggen, zegt het Aanjaagteam. Dat zorgt voor een lager besmettingsrisico. Maar ook los van corona is het onwenselijk dat mensen hun slaapkamer moeten delen met vreemden. 
Het Aanjaagteam erkent dat er op dit moment gebrek aan woonruimte is, wat het lastig maakt om deze nieuwe norm op korte termijn landelijk te realiseren. Daarom adviseert het Aanjaagteam het kabinet om te beginnen bij bedrijven met een hoog coronarisico. Zij moeten er direct voor zorgen dat hun arbeidsmigranten een eigen slaapkamer hebben.
Roemer zegt tegen Nieuwsuur veel voorbeelden van goed werkgeverschap te hebben gezien, maar ook veel slechte voorbeelden.
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!