Nieuws

Graafseweg Nijmegen wordt verder versmald

NIJMEGEN - De kogel is eindelijk door kerk; de Graafseweg in Nijmegen wordt verder versmald. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Coalitiepartij SP was tegen de versmalling die het college voorstelde, maar dankzij een draai van oppositiepartij PvdA gaat de versmalling toch door.
Versmalling van de Graafseweg is al jaren een vurige wens van de aanwonenden. En het past ook in het streven van het college om de grootste stroom verkeer niet dóór, maar óm de stad te leiden.

'Grote fout'

Tegenstanders van de versmalling, zoals de VVD en het CDA, vrezen dat het zorgt voor opstoppingen in de stad en dat het ongunstig is voor bewoners van Dukenburg. Volgens sommigen is het ook de doodsteek voor de Nijmeegse binnenstad. Maarten Bakker (VVD) zei zelfs: ‘We staan aan de vooravond van één van de grootste fouten die de gemeenteraad van Nijmegen kan maken.’
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de verschillende scenario’s om de Graafseweg te versmallen. Volgens die onderzoeken zou de versmalling hoogstens een vertraging van 15 seconden opleveren. Niet erg voor de gemiddelde automobilist, zo stelde Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU), maar wel voor de hulpdiensten. Bovendien is het totale effect maar beperkt, zo denkt hij, aangezien de weg aan het eind toch vierbaans blijft. En hij vreest dat meer mensen er nu voor kiezen buiten Nijmegen te gaan winkelen.

Draai van 180 graden

Fractievoorzitter Ammar Selman van oppositiepartij PvdA kreeg het tijdens het raadsdebat flink te verduren, omdat hij eerst tegen versmalling van de Graafseweg was en in de voorbije weken een draai van 180 graden heeft gemaakt. Op herhaalde vragen waarop die draai is gebaseerd, kon hij volgens zijn aanvallers geen bevredigend antwoord leveren.
De versmalling van de Graafseweg begint volgend jaar, zodra de renovatie van de Waalbrug gereed is.

Zie ook: