Nieuws

Ondanks de coronacrisis komen statushouders in Wijchen aan een baan

Ondanks de coronacrisis komen statushouders in Wijchen aan een baan.
Ondanks de coronacrisis komen statushouders in Wijchen aan een baan. © ANP (archief
WIJCHEN - Met een speciale opleiding hielp Wijchen het afgelopen jaar meer statushouders aan een baan dan verwacht. Hoewel de coronacrisis wat roet in het eten heeft gegooid, start de gemeente vanaf augustus met het tweede schooljaar.
Wijchen startte vorig jaar juli met het project Klaar voor de Start. Doel van het initiatief is om het aantal bijstandsgerechtigden op de lange termijn met 25 procent te laten dalen. ‘Vanwege corona en de daarmee verwachte economische recessie, is dit niet meer realistisch’, stelt de gemeente. 'Toch gaat het beter dan verwacht.'
Tijdens het eerste opleidingstraject is Wijchen begonnen met de scholing van statushouders. Van maandagochtend tot en met donderdagmiddag krijgt de doelgroep speciale lessen en trainingen. Waaronder Nederlandse les, zodat ze hun afstand tot de arbeidsmarkt kunnen verkleinen. ‘Zelfs tijdens de coronacrisis draait de school gewoon door. Alle kandidaten volgen onderwijs op afstand’, weet de gemeente.

‘Hoopvolle periode’

Voordat Wijchen met het project startte, was de verwachting dat de kandidaten na anderhalf jaar ‘werkfit’ zijn gemaakt. Uit een evaluatie blijkt dat in de eerste acht maanden, vier van de twintig statushouders al naar werk of een vervolgopleiding zijn doorgestroomd. ‘Het is een hoopvolle eerste periode’, vindt wethouder Nick Derks. ‘Kandidaten krijgen de Nederlandse taal steeds sneller onder de knie. En het is een hele mooie investering, want als je nu iemand volledig traint, hebben ze daar gewoon tientallen jaren profijt van.’
Vanaf augustus start het nieuwe schooljaar. Dat kost de gemeente zo’n 236.300 euro. Het aantal statushouders blijft naar verwachting ongeveer hetzelfde, aangezien er een verminderde vluchtelingenstroom is. Daarom leidt de gemeente komend jaar ook een nieuwe doelgroep op, waaronder mensen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreken.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.