Nieuws

Duiven moet miljoenen bezuinigen voor sluitende begroting

Duiven moet de komende jaren flink bezuinigen, want de gemeente heeft een begrotingstekort van ruim 2,5 miljoen euro per jaar. Dat tekort is ontstaan door de hogere zorgkosten en door de hoge kosten voor de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Duiven moet de komende jaren flink bezuinigen, want de gemeente heeft een begrotingstekort van ruim 2,5 miljoen euro per jaar. Dat tekort is ontstaan door de hogere zorgkosten en door de hoge kosten voor de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.
Volgens de gemeente heeft zij meer taken gekregen, maar wordt dat onvoldoende gecompenseerd door het Rijk. Daarom gaat onder meer de ozb met 22 procent omhoog. Dat brengt 1,2 miljoen op. De kosten bij een gemiddelde woning (233.000 euro) zijn bij deze verhoging ongeveer 75 euro per jaar per huishouden. Daarentegen gaat de rioolheffing waarschijnlijk omlaag. De afvalstoffenheffing gaat niet veel veranderen.
Duiven gaat daarnaast fors bezuinigen op onder meer zaken als de presentiegelden van wethouders, doelgroepenvervoer en het mobiliteitsplan. Daarnaast wordt gekort op de ambtelijke organisatie. Ook wordt gestopt met het subsidiëren van maatschappelijke stages.
B&W van Duiven wil niet bezuinigen op het verenigingsleven, cultuur en sport. Ook wil het college geen hogere huurtarieven aan de verenigingen vragen, omdat die een belangrijke rol in de samenleving hebben.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!