Nieuws

Vergeten adoptiekinderen: voor kleine Emmy kwam niemand

Emmy van Schalkwijk bracht de eerste drieënhalf jaar van haar leven door in de Paulastichting, een tehuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen in Oosterbeek. Samen met andere kinderen die niet konden worden geadopteerd, wachtte Emmy daar tot iemand haar kwam halen.
OOSTERBEEK - Emmy van Schalkwijk bracht de eerste drieënhalf jaar van haar leven door in de Paulastichting, een tehuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen in Oosterbeek. Samen met andere kinderen die niet konden worden geadopteerd, wachtte Emmy daar tot iemand haar kwam halen.
In de periode 1956 tot 1984 deden duizenden ongehuwde moeders afstand van hun kind. Zij hoorden dat het in het belang van het kind was om in een 'echt gezin', met een vader én een moeder, op te groeien. 
Maar uit onderzoek van Omroep Gelderland en Trouw blijkt dat een deel van die afstandskinderen vervolgens lang in tehuizen vastzat. Sommigen kwijnden weg, werden ziek door 'moedergemis' of maakten een 'trieste indruk'. 
Emmy was één van de kinderen, en het ging niet goed met haar. Lees haar bijzondere verhaal door op de foto hieronder te klikken.  

Serie verhalen Adoptie en Afstand: wat kunt u verwachten?

Omroep Gelderland deed in samenwerking met Trouw onderzoek naar adopties en afstand tussen 1956 en 1984. Waarom we dit deden? Dat leest u hier. Komende week zijn alle verhalen te lezen op: www.omroepgelderland.nl/adoptie en www.trouw.nl/adoptie

Wilt u reageren? Mail dan uw verhaal naar jterpstra@gld.nl  

Wilt u niet langer wachten? Luister dan naar de podcast die Trouw maakte met de journalisten achter dit onderzoek.