Nieuws

Elburgse Vestingraad stapt deels op, geen vertrouwen in politiek

ELBURG - De Vestingraad van Elburg, een onafhankelijk adviesorgaan voor de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders, raakt het grootste deel van haar leden kwijt. Negen van de tien leden zien geen mogelijkheden tot een goede samenwerking met het gemeentebestuur.
Directe aanleidingen waren het afketsen van een tijdelijke koopzondag door de gemeenteraad én het feit dat wethouder Arjan Klein een plan afkeurde om de Vesting aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit een brief van de Vestingraad die in handen is van Omroep Gelderland.
De Vestingraad bestaat in Elburg uit vertegenwoordigers van onder meer musea, horeca en winkeliers. Maar ook de 1200 inwoners van de Vesting zijn vertegenwoordigd. De raad gaf de gemeenteraad recent het advies om deze zomer een tijdelijke koopzondag toe te staan in Elburg. Voorzitter Hans Witteveen spreekt in de brief van 'een reddingsboei.' Gezinnen zitten volgens hem financieel aan de grond.
Alle partijen in de Vesting waren volgens Witteveen bereid hun principes te laten vallen, om zo verlichting te bieden in de coronacrisis. Dat ChristenUnie, Algemeen Belang en de SGP toch tegen deze tijdelijke koopzondag stemden, noemt de voorzitter 'een wrange realiteit.'

Financiering

De Vestingraad vergaderde ook over herinrichting van de Vesting. Al in maart 2019 deed de raad daarvoor een unaniem voorstel. Afgelopen 27 mei liet wethouder Arjan Klein weten de gemeente nog niet de helft van de benodigde 1,8 miljoen euro wil bekostigen. 'En dat terwijl de Vestingraad de afgelopen jaren bij herhaling aandrong op financiering', schrijft Witteveen.
Vanuit de politiek klonk eerder wel kritiek op plannen van het stadsbestuur om 4 miljoen euro te reserveren voor Doornspijk. Concrete plannen waren er echter niet, terwijl die er wel zijn voor de vesting. Dat Elburg ook nu geen geld vrijmaakt voor het opknappen van de toeristische binnenstad, was volgens Witteveen de druppel: 'Het was de figuurlijke knock out', schrijft hij.

Plannen waren coalitie-alternatief voor koopzondag

Dat het college niet meer dan acht ton uittrekt voor de herinrichting van de Vesting, steekt de Vestingraad. Het wringt, omdat Algemeen Belang tegen de tijdelijke koopzondag stemde en daarbij de de herinrichting gebruikte als reddingsboei voor ondernemers. 'Maar we vragen het college wel om nu eens haast te gaan maken met het plan voor de herinrichting. Daarmee zouden we de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken', aldus Agaath de Weerd, fractievoorzitter van Algemeen Belang.
Maar dat plan gaat dus voorlopig niet door. Negen van de tien leden van de Vestingraad zijn opgestapt. Ook voorzitter Hans Witteveen legt zijn taak neer. 'De recente ontwikkelingen leiden bij de meeste leden tot het inzicht dat de ambitie van de Vesting onverenigbaar is met de opvattingen van de gemeente(raad). Ik sluit me bij deze leden aan.'
Of de Vestingraad nu ook ophoudt te bestaan, is aan de wethouder.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.