Arnhem bereidt zich voor op antiracisme-betoging

ARNHEM - Op de Markt in Arnhem wordt donderdag een antiracisme-betoging gehouden. Op Facebook hebben ruim 500 personen aangegeven te gaan, ruim 700 mensen zijn geïnteresseerd in het evenement. Er zijn maximaal vijfhonderd demonstranten toegestaan.

'Op het plein zijn stippen aangebracht, die anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn, zodat iedereen op een eigen veilige plek kan staan', vertelt Tony Ranny, een van de organisatoren. 'We hebben plek voor 500 mensen.'

Tekst gaat verder na de foto:


Foto: Omroep Gelderland

'De organisatie staat overal met hesjes om plekken aan te wijzen en de veiligheid te waarborgen. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen als je komt. Heeft iemand die niet op, moeten we diegene wegsturen.'

'Geen Amsterdamse toestanden'

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem gaat uit van een vreedzame bijeenkomst, maar zal ingrijpen als de betoging toch te massaal wordt, laat hij via een woordvoerder weten. Marcouch wil niet dat er in Arnhem 'toestanden ontstaan zoals op de Dam in Amsterdam'.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Op de demonstratie in Amsterdam tegen racisme en het politiegeweld in Amerika kwamen duizenden mensen af. Daarbij werd de anderhalvemeterregel massaal genegeerd.

Hij rekent daarvoor op de verantwoordelijkheid van de organisatie en de demonstranten. Marcouch roept deelnemers op om te luisteren naar openbare ordediensten, als het nodig is. Hij vindt het recht om te demonstreren belangrijk, maar de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus ook.

'Volg een protest uit jouw eigen buurt'

'Het is door de autoriteiten afgeraden om naar Arnhem te komen als je niet uit Arnhem komt', zegt Ranny. 'Je kan dan beter een protest uit jouw eigen buurt volgen.' 

Hoeveel mensen er naar de demonstratie gaan is nog niet duidelijk. Het protest gaat hoe dan ook door.  'We weten nog niet precies hoeveel mensen er gaan komen. Het gaat wel regenen, wellicht dat dat invloed heeft op het aantal.'

Ook een Demonstratie in Nijmegen

Ook in Nijmegen wordt een demonstratie tegen racisme gehouden. Die vindt vrijdagmiddag plaats in het Goffertpark, van 17.30 tot 19.30 uur.

Zie ook: Maximaal 750 demonstranten tegen racisme welkom in Nijmegen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Politie Nieuws
Deel dit artikel: