'Handvol' reizigers draagt nog geen mondkapje in het openbaar vervoer

ARNHEM - De eerste dag met een normale dienstregeling voor bussen en treinen is goed verlopen, zeggen OV-bedrijven. Er zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. Ook werd het niet te druk op perrons of in de voertuigen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De NS heeft geen signalen doorgekregen dat het te druk was op trajecten in Gelderland, zegt woordvoerder Leonie Bosselaar. Ook hielden mensen zich vrijwel allemaal aan de mondkapjesverplichting. 

'Het is voor iedereen natuurlijk wennen, en niet het meest comfortabel. Ik vond het daarom mooi om te zien dat alle reizigers hun mondkapje netjes droegen.'

Monitoren van trajecten

Ook in Arriva-treinen was het dinsdag niet te druk, zegt Liesbeth Oelen. 'We monitoren alle trajecten. Als het ergens te druk wordt, kunnen we extra materieel inzetten.' 

Een handvol mensen droegen geen mondkapje in de trein. Ze zijn er op aangesproken en hebben vervolgens alsnog een mondkapje gekocht. Het uitdelen van een boete is een uiterst middel en zal niet meteen worden ingezet, zeggen de ov-bedrijven. 

'Mensen snappen het ook wel', zegt een woordvoerder van Connexxion over de verplichte gezichtsbedekking. In de bussen kunnen sinds maandag weer meer reizigers mee vanwege de mondkapjes. Maar ook daar bleef het erg rustig vandaag. 

Versoepeling

Door de versoepeling van de coronamaatregelen rijden treinen en bussen sinds deze dinsdag weer grotendeels volgens de normale dienstregeling. Reizigers van 13 jaar en ouder moeten een mondkapje dragen.

Zie ook: Weer 'normale' dienstregeling trein en bus, maar wel met mondkapje

De oproep om het openbaar vervoer alleen voor 'noodzakelijke reizen' te gebruiken geldt nog steeds. Er zijn minder plaatsen beschikbaar om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: