Nieuws

Nijmeegse vwo-scholieren onderzoeken misbruik in katholieke instellingen

Stedelijk Gymnasium Nijmegen.
Kan de toenmalige paus Benedictus XVI juridisch verantwoordelijk worden gehouden voor het misbruik van kinderen in katholieke instellingen tussen 1945 en 1981? Die vraag werpen twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen op in hun profielwerkstuk. © Google Maps
NIJMEGEN - Kan de toenmalige paus Benedictus XVI juridisch verantwoordelijk worden gehouden voor het misbruik van kinderen in katholieke instellingen tussen 1945 en 1981? Die vraag werpen twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen op in hun profielwerkstuk.
Het werkstuk van Elian Lavrijsen en Catíe Joosten behoort volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) tot de twaalf beste werkstukken van 2020.
De KNAW die de winnaars van de Onderwijsprijs heeft bekendgemaakt, prijst de werkstukken om hun 'uitmuntende kwaliteit en vindingrijkheid'.

Paus verantwoordelijk?

Elian en Catíe van het Nijmeegse gymnasium hebben een profielwerkstuk gemaakt in de categorie Cultuur en Maatschappij. Ze keken naar de 10.000 tot 20.000 kinderen die tussen 1945 en 1981 in Nederland het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in katholieke instellingen.
Daarbij onderzoeken de twee of de toenmalige paus Benedictus XVI juridisch verantwoordelijk kan worden gehouden voor deze misstand en op welke manier dat het meest effectief zou kunnen. De scholieren willen zo de mogelijkheden binnen de rechtstaat testen.
Op 9 juni zal blijken of zij binnen de categorie Cultuur en Maatschappij het beste werkstuk hebben afgeleverd.