Corona kostte Wageningen al 900.000 euro

WAGENINGEN - De coronapandemie kostte de gemeente Wageningen al 900.000 euro. Dat blijkt uit gemeentestukken. De gemeente stevent opnieuw af op forse bezuinigingen.

Wethouder Maud Hulshof (D66) vertelt wat er sinds de corona-uitbraak is gebeurd.

Gratis parkeren

'We hebben extra boa's moeten inhuren om te handhaven op de anderhalve meter afstand', zegt ze. Daarnaast nam de gemeente maatregelen zodat 350 werknemers thuis konden werken. 'En we liepen geld mis doordat parkeren in de binnenstad gratis was.' Gratis parkeren is er vanaf dinsdag overigens niet meer bij, vanaf dan moet er weer betaald worden. 

Zie ook: Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

2,5 miljoen tekort zorg

Maar de coronapandemie is niet de enige zorg die de wethouder financiën bezighoudt. De stad heeft een structureel tekort van 2 tot 2,5 miljoen euro op zorg en ondersteuning (sociaal domein), maakt ze donderdag bekend. Dat is een behoorlijke gat voor een gemeente met een jaarlijks budget van 100 miljoen euro.

De gemeente had gehoopt op meer compensatiegeld vanuit Den Haag. Maar die eventuele verhoging van het zogenoemde gemeentefonds is vanwege corona uitgesteld.

Zie ook: 'Een hele spannende tijd', Wageningen schrijft weer rode cijfers

'Verdrietig', nieuwe bezuinigingen nodig

'Verdrietig', noemt de wethouder de voorziene tekorten. Wageningen lag namelijk goed op schema met de geplande bezuinigingsmaatregelen van meer dan 5 miljoen euro per jaar. Maar nieuwe bezuinigingen lijken nu alsnog onvermijdelijk.

Waar de klappen gaan vallen, is nog niet bekend. Het college wil samen met de gemeenteraad de mogelijkheden afwegen en goed gebruik maken van de landelijke regelingen die er komen om bijvoorbeeld mensen om te scholen. In juli moet er meer duidelijk zijn. 

Zie ook: Raad Wageningen stemt met veel tegenzin in met begroting

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: