Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.

Veel raadsleden zijn tegen het verloten van vergunningen aan marktkooplieden omdat hiermee geen enkele waarborg ingebouwd is voor kwaliteit. Er gaan daarom stemmen op om er een gewogen puntensysteem van te maken, waarbij de gemeente zelf kan kiezen welke factoren belangrijk zijn.

De raad ziet ook liever contracttermijnen van vijftien jaar in plaats van de voorgestelde tien jaar. Ondernemers moeten hun investeringen immers ook kunnen terugverdienen, zo zei Wendy Grutters van Stadspartij DNF. Maar volgens wethouder Bert Velthuis is tien jaar een heel redelijke termijn, aangezien de kans groot is dat een marktkoopman na afloop van de vergunning op een andere plek gewoon weer verder kan.

Geen lokale ondernemers bij Goffertconcerten

De wethouder verdedigde ook zijn besluit om tijdens Goffertconcerten geen lokale eetkramen meer toe te staan op de Muntweg. Volgens hem klagen buurtbewoners over de rommel. De laatste keer moest de gemeente ruim 3000 euro aftikken om alles weer schoon te krijgen. Door de verkoop van etenswaren te regelen via concertorganisator Mojo is er volgens Velthuis een garantie dat alles ook weer schoon wordt opgeleverd.

De raad is niet overtuigd en wil over de regels graag nog eens een stevig debat voeren. Op 10 juni komen die regels daarom opnieuw aan de orde.

Zie ookStandplaatsen Nijmegen verdeeld op basis van loting

 

Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: