Deze pimpelmezen bouwen hun nest in een asbak van de WUR

STERKSEL - Een stel pimpelmezen heeft een wel heel ongebruikelijke plek uitgekozen om een nestje in te maken: een roestvrijstalen asbak. De asbak bij de voorgevel van het Varkens Innovatie Centrum (VIC), dat bij de Wageningen Universiteit hoort, is inmiddels de geboorteplek geworden van negen kleine pimpelmezen.

Anny van der Velden, facilitair medewerker van het VIC, ontdekte het nestje toen ze vorige week haar ronde maakte. De asbak waar de pimpelmezen in huizen wordt vrijwel nooit gebruikt. Bij het VIC rookt slechts één medewerker. En laat die nou net standaard de andere asbak uitkiezen.

Zesde jaar op rij

Voor Anny kwam het mezennest niet helemaal als een verrassing. 'Het is al het zesde jaar op rij dat ze er zitten. Ze komen ieder jaar weer', lacht ze. 'En ik ga ieder jaar even kijken, zo in april of mei. Nu ben ik hier inmiddels wat minder, maar vorige week keek ik in de asbak en ja hoor, ze zaten er weer. Eerst telde ik er zeven, maar toen ik nog eens goed keek bleken het er zelfs negen', aldus Anny.

Hoe lang de kleine mezen op het nest blijven, weet Anny niet. 'Het zijn er heel wat, maar ze zullen vanzelf allemaal uitvliegen', zegt ze. Veel ruimte hebben de kleine vogeltjes niet. 'De asbak is zo'n tien bij dertig centimeter', rekent Anny voor. 'En misschien vier centimeter diep. Maar ze zitten er lekker.'

Zie ook: Dit zijn de meest getelde vogels in Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Wageningen Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: