Prijskaartje om station Nijmegen op te knappen: 112 miljoen euro

NIJMEGEN - De vernieuwing van de stationsomgeving in de gemeente Nijmegen moet flink wat gaan kosten. Alleen al voor de stationsomgeving aan de centrumzijde is 112 miljoen nodig. Dit staat in de plannen van de gemeente. Voor de uitvoering van het project heeft de gemeente Nijmegen zelf 10 miljoen gereserveerd, maar de rest moet dus vanuit het Rijk komen.

Het aanpakken van het stationsgebied is nodig. Wethouder Harriët Tiemens laat weten: 'Op dit moment is het gebied niet toegerust om de toenemende reizigersstroom op te vangen.' Dit aantal loopt de komende jaren alleen maar harder op, doordat er in de gemeente veel bijgebouwd gaat worden. 

En meer inwoners betekent dus meer reizigers. Dat komt volgens Tiemen neer op zo’n 90.000 reizigers per dag die gebruik maken van het station. Hiervan reizen er zo’n 50.000 met de trein en 40.000 met de bus.

Het station is nu geen visitekaartje

De ontwikkeling van het stationsgebied is een prioriteit. Niet alleen het groeiend aantal inwoners, maar ook de woon- werkstroom naar bedrijven en universiteiten en de verbinding met de randstad en Duitsland maken volgens de gemeente Nijmegen dat het station ook een visitekaartje van de stad zou moeten zijn. 

De bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van Nijmegen verbeteren gaat hand in hand met het verduurzamen van de stad. In de plannen is er ruimte voor meer groen om hitte te bestrijden en wateroverlast te voorkomen. Dit past allemaal in de afspraken die gemaakt zijn binnen de Woondeal die Nijmegen met het Rijk heeft gesloten. Het hele project moet volgens die Woondeal klimaatneutraal gebeuren.

Zie ook: Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: