Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.

Van der Schans is nu nog docent Bestuurskunde op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en was daarnaast bijna vijf jaar lang fractievoorzitter van de lokale CDA-fractie. Hij is 28 jaar oud en wordt daarmee de jongste wethouder die Ede ooit heeft gekend.

28 mei stemt de gemeenteraad over de benoeming van Van der Schans. Als de raad akkoord gaat, start hij 4 juni als nieuwe wethouder van Ede. Raadslid Anne-Jan Telgen is door CDA Ede verkozen tot nieuwe fractievoorzitter. Hij heeft de plaats van Van der Schans in de gemeenteraad al overgenomen.

Integriteitskwestie

De wissels binnen CDA Ede komen na het plotselinge vertrek van wethouder Willemien Vreugdenhil. Zij moest weg vanwege een integriteitskwestie. Ze zou zich bemoeid hebben met de positie van haar vriend, een hoge ambtenaar binnen de gemeente Ede.

Tegenover Omroep Gelderland liet ze weten dat het nadrukkelijk niet haar bedoeling was om een betere baan voor hem te regelen.

Zie ook: Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.