GLD doc - Binnen de Bleijke, een verpleeghuis op slot

Maandenlang zaten de verpleeghuizen op slot, om de (vaak kwetsbare) bewoners te beschermen tegen het coronavirus. Heel langzaam gaat de deur op een kiertje voor bezoek. Maar wat speelt er zich af achter die deuren?

De maatregelen om het virus buiten het verpleeghuis te houden zorgen voor veel verdriet en gemis. Het verlangen naar een knuffel groeit, maar ook de wil om naar buiten te gaan. Vanuit verpleeghuis de Bleijke, Markenheem in Hengelo (Gld) vlogt verpleegkundige Rob Heebink. Met veel humor en liefde sleept hij de bewoners door deze lastige periode. 

Wegkwijnende ouderen
‘Mensen kwijnen hier niet weg’, aldus de vloggende verpleegkundige. Rob voelt het als zijn missie om te laten zien dat het personeel er samen met de bewoners het beste van maakt. Hij ziet op zijn afdeling bewoners die zichtbaar achteruit gaan, omdat die aanraking er niet is, maar ook hele veerkrachtige ouderen.

Na 44 jaar gescheiden door corona
De maatregelen raken ook de families van de bewoners. Edith Hoebink bracht haar man half maart naar het verpleeghuis. Hij lijdt aan Parkinsonisme en het werd te zwaar om hem thuis te verzorgen. Met pijn in het hart moest ze de verzorging overlaten aan anderen. 

Twee dagen later besloot de regering dat alle verpleeghuizen dicht gingen en dus kon ze haar man niet eens meer bezoeken. Het verpleeghuis ging op slot en door coronabesmettingen op de afdeling moesten alle bewoners op hun kamer blijven en kon ze wekenlang alleen maar zwaaien naar haar man, op zijn balkon op twee hoog.

Humor als medicijn tegen corona
De familie Bakker houdt de moed er in met videobellen. Het wekelijkse bezoekje aan moeders werd omgeruild voor dagelijks beeldbellen. De 93 jarige mevrouw Bakker heeft er veel plezier in, ze ziet nu zelfs haar klein- en achterkleinkinderen in Engeland regelmatig. 

Maar er zijn ook bewoners die het moeilijker hebben. Mevrouw Luimes voelt zich opgesloten en mist het om naar buiten te gaan. Maar zoals in elk gesprek dat de verpleegkundige Rob Heebink voert met de bewoners, tovert hij ook haar weer een glimlach op het gezicht. De humor van de verpleging bij de Bleijke is het beste medicijn tegen de gevolgen van de coronamaatregelen.

Volg hier het wel en wee bij De Bleijke online, met elke vrijdag een nieuwe vlog. De documentaire Binnen de Bleijke, een verpleeghuis op slot wordt op dinsdag 2 juni om 17.20 uur uitgezonden op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel: