Vitesse stevent af op forse verliezen en vraagt om loonoffer spelers en staf

ARNHEM - De directie van Vitesse levert salaris in en voert gesprekken met spelers en trainers om ook een loonoffer te doen. Tot nu toe bezuinigde de Arnhemse club tussen de 2 en 3 miljoen euro als gevolg van de coronacrisis. 'Het gaat financieel heel slecht', zegt Vitesse.

Maandagmiddag stond Vitesse lijnrecht tegenover stadion GelreDome tijdens een kort geding dat de club had aangespannen tegen de eigenaar van het voetbalstadion. Op tafel lag het dossier over het wel of niet betalen van de huur van het onderkomen tot 1 september.

Vitesse wil een 'redelijke korting' omdat het zegt grote gevolgen te ondervinden van de crisis sinds het stopzetten van het seizoen. Omdat er niet gespeeld wordt, mist de club inkomsten waardoor het ook de huur niet meer te kunnen betalen. Maandelijks moet Vitesse 150 duizend euro overmaken aan vastgoedmagnaat Michael van de Kuit.  

Spoedeisend belang

De zitting in de Arnhemse rechtbank duurde ruim vier uur. Advocaat Van Dijk liet namens Vitesse weten dat de gevolgen van de coronapandemie voor de eredivisieclub 'zeer ingrijpend' zijn als de volle huursom moet worden betaald. Vitesse kan op dit moment geen gebruik maken van het stadion. 

De club sprak in het kort geding van een spoedeisend belang. 'Als er niets wordt gedaan aan de huur overleeft Vitesse dat gewoon niet', stelde de raadsman. 'Het is cruciaal dat die aangepast wordt om de winter door te komen.' 

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Het verlies wordt door de Arnhemse club geschat tussen de 3,6 miljoen en 6,9 miljoen euro. Als volgend seizoen zonder publiek moet worden gespeeld, loopt de omzetdaling op tot bijna zeven miljoen, zo zegt Vitesse. Worden fans tot het eind van dit kalenderjaar helemaal niet toegelaten, bedraagt het verlies 3,6 miljoen euro.

Loonoffer

Vitesse stelt dat de coronacrisis er 'verschrikkelijk inhakt.' Tijdens het kort geding schetste de advocaat dat al op veel fronten al is bezuinigd. Hij noemde daarbij een bedrag tussen de 2 en 3 miljoen euro. 'We bekijken binnenkort bijvoorbeeld met de spelers en de staf naar een loonoffer. De directie doet al een offer en ontvangt ook geen bonussen. Daarnaast worden van zeven werknemers de contracten niet verlengd en zullen de budgetten van verschillende afdelingen fors worden teruggedraaid.'

Overeenkomst

Stadion GelreDome zette grote vraagtekens bij het pleidooi van Vitesse. De gedagvaarde partij stelt dat de club door de aanwezigheid van de Russische eigenaar Valery Oyf de huur prima kan betalen en vooral daarom ook gewoon moet betalen. Oyf staat al jaren garant bij Vitesse voor verliezen en pompte al rond de 150 miljoen euro in de club.

Onderbouwing

'Vitesse geeft geen duidelijkheid in de financiële situatie', sprak advocaat Van Geel. 'Hoe nijpend is het nu precies? Ik zie geen onderbouwing. Niets wordt concreet gemaakt, ik zie geen bewijsmiddel of een begroting waaruit blijkt dat de financiële situatie slecht is. Het zijn allemaal blote stellingen die ik langs hoor komen.' Ook de rechter stelde Vitesse hier een aantal kritische vragen over.

De rechtbank in Arnhem doet dinsdag 2 juni uitspraak in het kort geding.

Deel dit artikel: