Gevonden op zolder bij oma: een typemachine zonder toetsen

BEUSICHEM - Je kan het de voorloper noemen van de typemachine zoals wij hem kennen. Alleen deze voorloper had nog geen toetsen. Onhandig 'typen' dus. Familie De Bruin uit Beusichem vond het op de zolder van oma.

De komst van de typemachines liep een beetje gelijk op. 'Het is een machine van tussen de twee wereldoorlogen in', legt taxateur Willem Oderkerk uit in het programma Schatgraven. Deze typemachine had alleen geen toetsen, maar een aanwijsstok. 'Je moet er niet snel mee willen typen. Tenzij je er handig in bent.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Om te typen pak je de aanwijsstift en wijst deze naar een letter. Dan draait de kop met letters mee. Met een druk op de knop wordt de letter op het papier geslagen. De oude machine werd gevonden op de zolder van oma. 'Het huis moest leeg en deze lag verstoft op zolder', vertelt mevrouw De Bruin.

Oderkerk schat de waarde tussen de 200 en 300 euro. 'Voor dat bedrag worden ze aangeboden op Ebay. Of ze daarvoor verkocht worden weet ik niet.'

Bekijk hieronder de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: