Nieuws

Vervoerder Keolis sjoemelde bij aanbesteding bussen op de Veluwe

Bussen van Keolis.
Het winnen van een aanbesteding in het openbaar vervoer in de IJssel- en Vechtstreek door vervoersbedrijf Keolis heeft deels op een frauduleuze manier plaatsgevonden. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Ook bij de aanschaf van elektrische bussen zou gesjoemeld zijn. © ANP
APELDOORN - Het winnen van een aanbesteding in het openbaar vervoer in de IJssel- en Vechtstreek door vervoersbedrijf Keolis heeft deels op een frauduleuze manier plaatsgevonden. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Ook bij de aanschaf van elektrische bussen zou gesjoemeld zijn.
Keolis rijdt in onze provincie op de Veluwe. Het van oorsprong Franse bedrijf won vorig jaar een aanbesteding met een waarde van 900 miljoen euro voor het openbaar busvervoer in delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Maar volgens onderzoek van Follow te Money zou de vervoerder zogenoemde sideletters hebben bij een contract met onder meer de Chinese busbouwer BYD. Daarin staan geheime afspraken tussen partijen.
Die afspraken moesten ervoor zorgen dat Keolis de aanbesteding binnen zou halen. De Chinese bedrijven zouden niet met boetes of rechtszaken worden geconfronteerd als ze hun leveringsgaranties over honderden elektrische bussen niet zouden nakomen. Onderdeel van de aanbesteding was dat de aanbieder 'zero-emissie-vervoer' gaat leveren, dus Keolis had de elektrische bussen echt nodig.

Directeur Keolis geschorst

De documenten kwamen begin maart aan het licht en worden door zowel Keolis als ingehuurde adviseurs aangemerkt als 'frauduleus'. Van een directeur van Keolis staat een handtekening onder de sideletters. De betreffende directeur is geschorst.
Keolis schrijft in een reactie op zijn website dat niet alles volgens de regels is verlopen. 'Keolis denkt onregelmatigheden te hebben ontdekt bij haar inschrijving op de aanbesteding IJssel-Vecht en heeft de opdrachtgever hierover geïnformeerd. Keolis neemt afstand van ieder niet integer gedrag en zal passende maatregelen nemen.'
De provincie reageert geschrokken op de onrechtmatigheden bij de aanbesteding. In navolging van deze 'precaire ontdekking' zeggen de drie provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel informatie te gaan inwinnen om erachter te komen wat dit betekent voor de gegunde aanbesteding. 'Lopende dit juridische traject kunnen we op dit moment geen verdere informatie verstrekken', aldus een woordvoerder. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!