Een pissebed van 245 miljoen jaar ontdekt

WINTERSWIJK - Onderzoekers hebben in een steengroeve in Winterswijk een fossiel ontdekt van een pissebed van ongeveer 245 miljoen jaar oud. Niet alleen werd nooit eerder zo'n oud pissebedfossiel gevonden in Nederland, het gaat volgens de paleontologen van de Universiteit Utrecht ook nog eens om een niet eerder aangetroffen soort.

De onderzoekers hebben het fossiel 'Gelrincola winterswijkensis' genoemd, naar de vindplaats van het fossiel. Gelrincola verwijst naar de provincie Gelderland, winterswijkensis naar Winterswijk.

Dit was de plek waar de pissebed werd gevonden. De tekst gaat verder onder de foto.

De pissebed werd aangetroffen in deze steengroeve in Winterswijk. Foto: Herman Winkelhorst

De vondst is volgens de deskundigen extra bijzonder omdat fossiele pissebedden heel zeldzaam zijn. Wereldwijd zijn er maar negen soorten uit het Trias-tijdperk (circa 200 tot 250 miljoen jaar geleden) bekend. In Nederlandse tuinen behoren (levende) pissebedden vandaag de dag tot de meest aangetroffen bodemdieren.

Verwant aan krab en kreeft

'Pissebedden leven niet alleen in donkere plekken of onder stenen. Ongeveer de helft leeft in zee. Ze zijn dan ook nauw verwant aan krabben en kreeften', aldus een van de onderzoekers.

Liefhebbers en andere belangstellenden kunnen de Gelrincola winterswijkensis vanaf 8 juni bekijken in Naturalis Biodiversity Center. Deze zomer zoeken medewerkers van het Leidse centrum en de universiteit in Winterswijk verder naar fossielen. Naast de steengroeve komt een bezoekerscentrum, waar de belangrijkste fossielen uit de groeve worden tentoongesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Winterswijk Winterswijk Nieuws
Deel dit artikel: