Dit kleine aparte doosje is duizenden euro's waard

BUREN - Op het eerste gezicht zou je het niet bijzonder noemen. Een klein doosje om waardevolle spullen in op te bergen. Maar het materiaal waarvan het gemaakt is, is wel bijzonder. Net als de waarde.

Het doosje werd binnengebracht op de taxatiedag van Schatgraven in het Marechausseemuseum in Buren. 'Het doosje bestaat uit walvisbalein', legt de eigenaar uit. Het balein van een walvis kun je een beetje vergelijken met tanden. 'Met hun bek zuigen ze het zeewater naar binnen en daarna blazen ze het weer uit. Alles wat eetbaar is blijft dan achter de baleinen hangen en wordt opgegeten', legt taxateur Willem Oderkerk uit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De taxateur dacht eerst dat het om schildpad ging, maar het blijkt walvis te gaan. De onder- en bovenkant van het doosje is gemaakt van ingewaterd eikenhout. 'Daardoor is het zo mooi gebleven.'

Omdat Oderkerk er vanuit ging dat het schildpad was, gaf hij het een waarde van 1500 euro. Maar gezien het van walvisbalein is gemaakt, taxeert hij het op 4000 euro.

Bekijk hieronder de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: