Nieuws

AJAX-vliegtuigen vliegen boven de Veluwe

Het is droog en er staat relatief veel wind. Dat is een gevaarlijke combinatie voor natuurbranden. De brandweer start daarom vanaf dinsdag met surveilleren vanuit de lucht. Er worden twee zogenoemde AJAX-vliegtuigen ingezet boven de Veluwe. © Dylan Jünermann/Persbureau Heitink
UDDEL - Het is droog en er staat relatief veel wind. Dat is een gevaarlijke combinatie voor natuurbranden. De brandweer start daarom vanaf dinsdag met surveilleren vanuit de lucht. Er worden twee zogenoemde AJAX-vliegtuigen ingezet boven de Veluwe.
Met de brandweervluchten kunnen beginnende bos- of heidebrandjes snel opgespoord worden. 'Zeker op de Veluwe zijn er plekken waar weinig mensen komen en brand dus niet snel ontdekt wordt', vertelt een voorlichter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). 'Brand gaat razendsnel met dit weer, dus moeten we er snel zo snel mogelijk bij zijn.'

Vliegveld Teuge

De vliegtuigen stijgen op vanaf vliegveld Teuge en doen vanaf daar twee maal per dag een surveillanceronde. In het vliegtuig zitten een piloot en een verkenner die de grond afspeurt op verdachte signalen. Als er brand wordt ontdekt, worden de hulpdiensten gealarmeerd.
Hoe lang de vliegtuigen blijven vliegen is onbekend. 'We kijken dagelijks of het nog nodig is', vertelt de voorlichter. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!