Een uniek kijkje in een verpleeghuis in coronatijd, bekijk onze nieuwste vlog

HENGELO - Nu er geen verdenkingen van corona meer zijn op de afdeling van verpleegkundige Rob Heebink, hebben de bewoners van woonzorgcentrum De Bleijke, Markenheem, in Hengelo iets meer ademruimte gekregen. De versoepelingen brengen echter nieuwe uitdagingen met zich mee.

Bekijk de vlog. De tekst gaat daaronder verder.

Mevrouw Klimstra merkt ook dat dagen langer lijken te duren nu er nog steeds weinig contact is met de buitenwereld. Klimstra heeft alzheimer en kan nog genieten van de boeken die ze leest, maar vertelt ook dat alleen lezen niet genoeg is: 'Je kan moeilijk de hele dag zitten te lezen.' De piano in haar kamer bespeelt ze dan ook vaker en langer dan normaal.

Hersteld van corona

Met mevrouw Bretveld gaat het na moeilijke weken gelukkig een stuk beter. Ze is één van de twee cliënten op de afdeling van Heebink waarbij het coronavirus is vastgesteld, maar ze is van het virus genezen. De andere bewoner op de afdeling overleed aan het virus. Mevrouw Bretveld kon haar verjaardag afgelopen week, zij het in aangepaste vorm, gelukkig gewoon vieren.

'De hunkering naar die kus of knuffel wordt nóg groter'

Heebink heeft op Koningsdag mogen mededelen dat er enige versoepelingen mogelijk zijn op de afdeling, zo mogen bewoners hun kamers weer af en onder elkaar samenkomen in de gemeenschappelijke woonkamer. Zelfs een 'meet en greet' is weer mogelijk. Daarbij kan de familie op bezoek komen bij de bewoner. De familie zit buiten, de bewoner binnen en met een tafel tussen de openstaande schuifdeuren kunnen ze op afstand weer met elkaar praten. 

Het afscheid na zo'n bezoek valt alleen extra zwaar. 'Je komt nog weer dichterbij, maar je kan elkaar net niet aanraken', vertelt Heebink in de vlog. 'Dat zijn nare momenten.' Het coronavirus zorgt voor een aanhoudende strijd tegen eenzaamheid in het woonzorgcentrum.

Verpleegkundige Rob Heebink in een leeg Grand Café

Zie ook: Een uniek kijkje in een verpleeghuis in coronatijd, bekijk onze nieuwste vlog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!