Digitaal raadsvergaderen: 'Komen nergens meer toe'

ARNHEM - Ook vergaderen over hoe er de komende tijd vergaderd moet worden in de Arnhemse gemeenteraad ging in digitale vorm woensdagavond nog niet zo soepel. 'We lopen compleet vast en komen nergens meer toe', constateert D66-raadslid Mattijs Loor in de agendacommissie.

Het begin van de vergadering had Loor al gemist. Na enkele minuten vroeg zijn SP-collega Gerrie Elfrink of iemand hem digitale toegang kon verschaffen. Via de groepsapp had Loor laten weten niet binnen te komen.

'Ik hoor er niks van'

Vlak daarvoor hield Elfrink nog een betoog over hoe moeilijk de besluitvorming van de gemeenteraad op dit moment te volgen is voor burgers. 'Mensen moeten goed en overzichtelijk kunnen volgen wat wij aan het doen zijn. Het is een grote wirwar.' 

Daarbij werd hij enkele keren onderbroken door Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) die 'ik hoor er niks van' in zijn microfoon riep.

'Als de donder bij elkaar komen'

De stukken waarover van de commissie een besluit werd gevraagd, worden doorgeschoven omdat een goed debat niet mogelijk blijkt. 'Laten we als de donder weer bij elkaar komen', roept Klaartje van Dillen (CDA) op.

Loor vraagt om op korte termijn te inventariseren onder welke voorwaarden partijen bereid zijn om fysiek te vergaderen. Bij het debat over de coronacrisis besloten vier van de twaalf partijen namelijk om niet te komen.

'Om onze eigen besluitvaardigheid als hoogste bestuursorgaan van de stad weer op te kunnen pakken', stelt Loor. Elfrink is 'echt klaar met dit digitaal vergaderen'. 'Ik heb hele delen niet kunnen volgen.'

'Ik kijk ernaar uit om u allen weer in een zaaltje op het stadhuis te zien', besluit voorzitter Daniël Becker.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: