Nieuws

Nijmegen wil zich trots profileren als oudste stad

Romeins masker in het Valkhofmuseum.
Nijmegen moet de komende jaren zorgen voor een betere bescherming van zijn erfgoed, een groter publieksbereik en zich met trots laten zien als oudste stad van Nederland. Daarvoor moeten samenwerkingsverbanden komen met alle betrokkenen. Kansen bij het Valkhofkwartier en de UNESCO-nominatie voor de Romeinse grens moeten worden benut. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de raad. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen moet de komende jaren zorgen voor een betere bescherming van zijn erfgoed, een groter publieksbereik en zich met trots laten zien als oudste stad van Nederland. Daarvoor moeten samenwerkingsverbanden komen met alle betrokkenen. Kansen bij het Valkhofkwartier en de UNESCO-nominatie voor de Romeinse grens moeten worden benut. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de raad.
Cultuurhistorie vormt volgens het college het dna van Nijmegen. ‘Het versterkt de identiteit van de stad. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor bezoekers’, zo schrijft het college aan de raad.

Citymarketing

Er is een nieuwe erfgoedstrategie nodig omdat er na 2021 een nieuwe Omgevingswet komt, die nieuwe eisen stelt aan procedures zoals die voor erfgoed. Daarnaast wil het college het erfgoed meer verbinden met kunst en cultuur.
Het erfgoed is belangrijk voor de citymarketing van Nijmegen, zo stelt het college. ‘Nijmegen is de oudste stad van het land en wil dat graag tonen waar het kan.’ Om het verhaal van de stad goed te kunnen vertellen, is volgens het college samenwerking met en ondersteuning van de belangrijkste erfgoedpartijen nodig. Dat zijn onder meer Museum Het Valkhof, de Stevenskerk en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Werelderfgoed nominatie

Nijmegen wil voor drie jaar een zogenoemde ‘erfgoedaanjager’ aanstellen die samenwerkingen op gang brengt en verschillende programma's opzet.
Een belangrijke troef om Nijmegen te profileren als oudste stad van Nederland is de verwachte aanwijzing van de Nedergermaanse Limes als Werelderfgoed van UNESCO (in 2021).  Samen met Nederlandse en Duitse gemeenten en provincies heeft Nijmegen de oude Romeinse rijksgrens genomineerd voor de werelderfgoedlijst. 
De gemeenteraad vergadert binnenkort over de nieuwe erfgoedstrategie.