Een uniek kijkje in een verpleeghuis in coronatijd, bekijk onze nieuwste vlog

HENGELO - 75 jaar na de bevrijding krijgen de bewoners van woonzorgcentrum De Bleijke, Markenheem, weer een stukje van hun vrijheid terug. Bewoners moeten nog wel binnen blijven en bezoek blijft buiten, maar doordat er geen corona-verdenkingen zijn in het huis mogen de bewoners weer van hun kamer en dat voelt volgens mevrouw Luimes als koeien die die de wei in mogen.

Bekijk de vlog. De tekst gaat daaronder verder. 

Ze heeft het zwaar, de 81-jarige bewoner van het verpleeghuis. Ze mist het enorm om naar buiten te gaan. Mevrouw Luimes is een echt buitenmens. Dat ze het contact met haar familie op afstand moet onderhouden, daar kan ze mee leven, maar dat ze niet even de deur uit mag, daar heeft ze het moeilijk mee.

‘Of je in de speeltuin kwam’

Ze geniet dan ook enorm als ze in ieder geval wel weer van haar kamer mag. Omdat er op dit moment geen verdenking van corona is werden de maatregelen die ingesteld zijn na een paar besmettingen weer versoepeld. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten (op afstand) in nieuw ingerichte kleinschalige woonkamers. ‘Of je in de speeltuin kwam’, omschrijft ze haar eerste ontmoeting na zo’n twee maanden met twee medebewoners.

'Ik vind dit nog erger als oorlog'

Bevrijdingsdag is dit jaar een vreemde dag voor de bewoners. Een deel van hen heeft de oorlog meegemaakt. ‘Ik vind dit nog erger als oorlog’, zegt Luimes. 'Nu zit ik continu vast en dat was toen niet. Ik voel me heel erg opgesloten, het is net alsof het hoe langer hoe zwaarder wordt.'

Het niet naar buiten mogen en ook wel de angst zijn vergelijkbaar met de oorlog volgens haar. Ook al is de angst voor geweld natuurlijk heel anders dan de angst voor een virus. Desondanks wappert de vlag voor het verpleeghuis en wordt er muziek gemaakt voor de bewoners, die vanuit hun kamers of vanaf de balkons kunnen genieten van dit initiatief.

Zie ook: Een uniek kijkje in een verpleeghuis in coronatijd, bekijk onze vlog

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!