Nieuws

Maatregelen versoepeld: Gelderland stap voor stap uit lockdown

DEN HAAG - Het kabinet gaat de komende weken de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus versoepelen. Zo mogen contactberoepen als kappers maandag weer aan de slag en zijn het voorgezet onderwijs en horeca op 1 juni aan de beurt. Wel blijft voorlopig het advies overeind om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft het kabinet woensdag bekendgemaakt in een persconferentie.
Vanaf komende maandag gaat het kabinet al kijken of het bezoekverbod in verpleeghuizen versoepeld kan worden. Daarvoor wordt eerst twee weken lang op 25 locaties getest. Niet-contactsporten zoals tennis en golf mogen ook vanaf maandag weer beoefend worden. Wedstrijden blijven uit den boze.

Vanaf 1 juni

Restaurants mogen vanaf 1 juni in aangepaste vorm open: alleen op reservering en met maximaal dertig mensen op anderhalve meter van elkaar. Op terrassen moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand van elkaar houden.
Ook bioscopen en podia mogen vanaf 1 juni weer open, voor maximaal 30 mensen per keer. Musea krijgen eveneens op 1 juni groen licht, mits mensen vooraf kaartjes kopen.

Mondkapje in de trein

Verder gaan treinen, trams, bussen en metro's vanaf 1 juni weer meer rijden. Reizigers moeten wel verplicht een mondkapje dragen. Het ov was sinds maart alleen bedoeld voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met cruciale beroepen.
Een maand later, op 1 juli, mogen campings en vakantieparken weer open. Ook mogen bijvoorbeeld kerken en congrescentra bijeenkomsten tot 100 personen houden. Op 1 september volgen dan onder meer de sportscholen, sauna's en contactsporten, mits de positieve ontwikkelingen van de afgelopen weken in het aantal besmettingen doorzetten. 

'Niet sneller dan verantwoord'

Het zijn 'stappen om economie en samenleving langzaam maar zeker weer open te stellen', zegt Rutte. 'Stappen die iedereen in ons land weer ruimte geeft om vooruit te kijken en plannen te maken. Dat doen we zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord.'
Daarbij roept hij mensen op zich aan de coronamaatregelen te blijven houden. 'We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig blijft gedragen', zegt hij.

'Vermijd drukte'

Het advies 'blijf zoveel mogelijk thuis' wordt vervangen door 'vermijd drukte', vertelt minister Hugo de Jonge. Verder moeten mensen thuisblijven als ze klachten hebben. En als iemand koorts heeft, blijven alle huisgenoten thuis.
De Jonge maakt verder bekend dat het streven is dat iedereen met klachten vanaf 1 juni op corona wordt getest. Wie besmet is moet twee weken in thuisquarantaine en de GGD gaat dan contactonderzoek doen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!