Nieuws

KIJK TERUG | De Nationale Dodenherdenking van 2020

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam was dit jaar ook bij Omroep Gelderland live te volgen. De herdenking was in aangepaste vorm als gevolg van de coronacrisis. © ANP
ARNHEM - De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam was dit jaar ook bij Omroep Gelderland live te volgen. De herdenking was in aangepaste vorm als gevolg van de coronacrisis.
Bekijk hieronder de herdenking terug. 

Koning en koningin

De herdenking op de Dam was in aangepaste vorm. Er was geen publiek aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander hield tijdens de herdenking een toespraak. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité.
Het publiek werd opgeroepen niet naar de Dam te komen in verband met de geldende maatregelen. Na de kranslegging droeg Eva Pronk (16) uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor.

Ereveld Loenen

De militaire herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen was vanmiddag al live via Omroep Gelderland te volgen.
Elk jaar is er op 4 mei een grote herdenking in Loenen. De begraafplaats is vandaag gesloten voor bezoekers, aldus de Oorlogsgravenstichting. Dat komt door alle maatregelen tegen het coronavirus.
Het Nationaal Ereveld in de bossen bij Loenen telt bijna 4000 graven van militairen en burgers die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Op de begraafplaats rusten verder ook verzetsstrijders en Engelandvaarders. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw worden in Loenen ook militairen en burgers begraven die tijdens humanitaire of vredesmissies omkwamen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!