Kikkerconcerten in vijvers en vennetjes

NUNSPEET - Vanuit een afgelegen vennetje in natuurgebied Zandenbosch bij Nunspeet wordt flink gekwaakt. Als een groene kikker begint te roepen, haken al snel meerdere kikkers in. Mei is dé maand van het kikkerconcert. En niet iedereen is daar even blij mee...

Op de meeste plekken zijn het vooral de groene kikkers die van zich laten horen. Er leven drie soorten groene kikkers in ons land: de meerkikker, poelkikker en bastaardkikker. Ze zijn lastig van elkaar te onderscheiden en kunnen allemaal flink kabaal maken. Alleen de volwassen mannetjes kwaken, in de hoop een vrouwtje te lokken. De kikkers maken het geluid met hun kwaakblazen.

Kikkersprong

Als het gekwaak van het mannetje wordt beloond doordat een vrouwtje zich laat zien, springt het mannetje op de rug van het veel grotere vrouwtje. Hij laat haar niet meer los totdat het vrouwtje de eitjes legt. Die worden dan meteen bevrucht door het mannetje. 

Sommige mannetjes zijn na verloop van tijd zo wanhopig op zoek naar een vrouwtje dat ze van alles bespringen. Zo klampen ze zich weleens vast aan andere kikkersoorten of zelfs voorbij zwemmende vissen. De mannetjes hebben in de paartijd eeltachtige knobbels op hun duimen, waardoor ze zich goed vast kunnen houden.

BuitenGewoon Radio: Kikkers in concert

BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink bezoekt met boswachter Monique Zondag van Staatsbosbeheer een afgelegen vennetje in natuurgebied Zandenbosch in Nunspeet. Behalve kikkers kun je hier ook zeldzame libellen en ringslangen zien.Groene kikker verstoort nachtrust

Ook in vijvertjes in achtertuinen geven groene kikkers concerten. Ze houden daarbij geen rekening met de nachtrust van anderen. Niet iedereen kan het gekwaak van de amfibieën dan ook waarderen. Voor wie dat wel kan, zo klonk het kikkerconcert in natuurgebied Zandenbosch:

Deze groene kikker is slechts enkele centimeters groot. Foto: Laurens Tijink

Bruine kikker kwaakt zachtjes

De bruine kikker is een stuk minder luidruchtig. Dit komt omdat deze soort het moet doen zonder uitwendige kwaakblaas. Het geluid van deze kikker klinkt daardoor een stuk lager en klinkt een beetje als het spinnen van een kat. Bruine kikkers planten zich al eerder in het seizoen voort.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!