Reuzenpandajong geboren in Ouwehands Dierenpark

RHENEN - In Ouwehands Dierenpark is een reuzenpandajong geboren. Verzorgsters Marga Gerritsen uit Wageningen en Brenda van Ekeren uit Maurik begeleidden in 2016 de komst van vader en moeder reuzenpanda naar Rhenen, en leerden alles over de moeizame voortplanting van panda's in China. In januari paarden de reuzenpanda's.

De dierverzorgers laten moeder Wu Wen en haar jong met rust. Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt, wordt het geslacht duidelijk. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort.

Marcel Boekhoorn, de uit Bennekom afkomstig eigenaar van Ouwehands Dierenpark, feliciteert het team van pandaverzorgers: 'Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden. Ik ben ongelofelijk blij. Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte.' 

Zie ook: Spannende tijd voor pandaverzorgster Brenda

De parende panda's in januari. De tekst gaat eronder verder:

De parende panda's in januari. Foto: Ouwehands Dierenpark

Eigendom van China

Het reuzenpandajong is eigendom van China, net zoals Xing Ya en Wu Wen. Het mag vier jaar in Nederland blijven. Daarna gaat het naar China om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma.

Wu Wen verbleef al enige tijd vaker en langer in haar kraamhol. Afgelopen dagen kwam ze er zelfs bijna niet meer uit. Via camerabeelden konden verzorgers haar volgen.

Vrijdagochtend rond een uur of tien trok het gedrag van Wu Wen de aandacht. Ze werd onrustig, maakte geluiden en likte veelvuldig tussen haar poten. De verzorgers durfden het bijna niet uit te spreken, maar alles wees erop dat de weeën waren begonnen. Om half één klonk een eerste voorzichtige kreet, het jong was geboren. Moeder en jong maken het goed.

Zie ook: Prachtig! Parende panda's

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Rhenen Nieuws
Deel dit artikel: