'Creëer miljoenenfonds voor Nijmeegse ondernemers'

NIJMEGEN - Er moet een noodfonds komen voor Nijmeegse ondernemers die worden getroffen door de coronacrisis. Dat vindt de Nijmeegse oppositiepartij VoorNijmegen.NU. Het fonds van 24 miljoen euro moet wat betreft fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen worden betaald door twee jaar lang alle subsidies niet te indexeren.

Nijmegen wordt hard getroffen door de coronacrisis. Alleen al het afblazen van de Vierdaagse scheelt de stad 63 miljoen euro aan inkomsten. Paul Eigenhuijsen vindt dat niet alleen culturele instellingen als de Schouwburg, Doornroosje of de Lindenberg steun verdienen van het stadsbestuur.

‘Maar ook de speciale winkeltjes in de Lange Hezelstraat, NEC, de zonovergoten terrassen op de Grote Markt of het Koningsplein horen bij onze stad. Een gezond MKB-bestand is cruciaal voor het functioneren van onze lokale economie’, aldus Eigenhuijsen.

Het niet ophogen van het prijspeil voor subsidies betekent dus eigenlijk een bezuiniging. Maar dan volgens de kaasschaafmethode. ‘Alle budgetten worden in gelijke mate getroffen, ongeacht het beleidsveld’, aldus Eigenhuijsen. ‘De broekriem moet stadsbreed worden aangehaald.'

Aantoonbaar omzetverlies

Ondernemers moeten wat betreft VoorNijmegen.NU tot een maximum van een ton een beroep kunnen doen op het noodfonds. Daarvoor geldt onder meer dat de onderneming in Nijmegen gevestigd is en aantoonbaar omzetverlies heeft geleden.

Daarnaast moet Nijmegen volgens Eigenhuijsen een pot creëren van 162 miljoen euro waaruit ondernemers tegen een gunstig tarief geld kunnen lenen. Het stadsbestuur kan volgens hem zo'n groot bedrag lenen door de OZB verlaging voor niet-woningen terug te draaien.

'Regenfonds'

Nog voor de lockdown pleitten D66, VVD en Stadspartij DNF ook al voor een noodfonds. Wendy Grutters van de Stadspartij vergelijkt dat met het ‘regenfonds’ dat er nu al is voor het Valkhoffestival. Hierin moeten gemeente en ondernemers samen geld storten waaruit geput kan worden door ondernemers die het water aan de lippen staat. Grutters: 'Het gaat mij om de gezamenlijkheid, maar de gemeente moet hierin een voortrekkersrol nemen.'

Bezuinigen volgens de kaasschaafmethode voor een fonds noemt Grutters een slecht plan. ‘Ik zie de oplossing in nieuwe verbanden, nieuwe vormen samenwerken. Zo kunnen ondernemers uit de creatieve sector wellicht samenwerken met detailhandel en horeca om te kijken wat er in deze moeilijke tijd nog wél mogelijk is.

Grutters vindt ook dat de 2,7 miljard euro die de provincie nog over heeft na de verkoop van NUON aangesproken mag worden in deze bijzondere tijd. 

Deel dit artikel: