Nieuws

Kleine mier zorgt voor grote overlast

Het mediterraan draaigatje is een kleine mier die op het eerste oog geen vlieg kwaad doet. Maar ze komen met tienduizenden tegelijk en zorgen voor flink wat overlast bij mensen die er in de buurt wonen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het mediterraan draaigatje is een kleine mier die op het eerste oog geen vlieg kwaad doet. Maar ze komen met tienduizenden tegelijk en zorgen voor flink wat overlast bij mensen die er in de buurt wonen.
Inwoners van Wageningen kennen het mediterraan draaigatje al langer. Het afgelopen jaar zijn de exotische mieren ook waargenomen in onder meer Otterlo, Nijmegen en Ulft. Het mediterraan draaigatje is met een opmars bezig, zegt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. 
De eerste mieren zijn jaren geleden waarschijnlijk vanuit het Middellandse Zeegebied met een lading planten hierheen gekomen. In Wageningen vonden ze hun nieuwe thuis en daar heeft de kolonie inmiddels een nest gebouwd van een paar honderd meter lang. 
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Kleine mier zorgt voor grote overlast
Zo’n kolonie wil je niet in de buurt van je huis hebben, zegt bioloog Jitte Groothuis van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. De zwarte miertjes zijn agressief, bijten en scheiden een stinkende geur af. Ze komen ook in de huizen om naar voedsel te zoeken. 
De nestingangen van het mediterraans draaigatje zijn kratervormig.

Moeilijk te bestrijden

Het is volgens Groothuis moeilijk om de mieren te bestrijden. Als maar een koningin overleeft, zal de kolonie zich in rap tempo herstellen. De beestjes zijn ook nog eens moeilijk te onderscheiden van de algemeen voorkomende zwarte wegmier, waardoor ze mogelijk lang niet overal opgemerkt worden.
‘Hun nestuitgangen zijn kratervormig en ze zijn drukker dan wegmieren’, zegt de bioloog. Mocht je vermoeden dat het mediterraan draaigatje zich ook bij jou in de buurt heeft gevestigd, dan adviseert het KAD om met hen of de gemeente contact op te nemen.