Plan om Hoenderloo-jongeren over te nemen gaat niet door

HOENDERLOO - Ouders van kinderen die op de Hoenderloo Groep wonen zijn teleurgesteld. Een plan om een deel van de jongeren over te nemen door jeugdzorgorganisatie Youngster is van de baan. Dat zegt een woordvoerster namens de 'Hoenderloo-ouders'.

Youngster had het idee om met Trauma Centrum Nederland straks een deel van de jeugd van zorgorganisatie Pluryn over te nemen en Pluryn voor de misgelopen inkomsten te compenseren. Die gaat de Hoenderloo Groep namelijk sluiten, omdat het stevige rode cijfers schrijft.

Terrein en panden in de verkoop

Pluryn-bestuurder Karel Verweij gaat niet mee in de overnameplannen van jongeren, omdat de afbouw van de Hoenderloo Groep al in een vergevorderd stadium is. Wel kan iedere partij meedoen in de aanbesteding, als het terrein en de panden in de verkoop gaan.

Maar dat gaat Youngster zelf niet doen*. Er waren wel plannen om het terrein te exploiteren. Daarbij zou Youngster een pand huren van een investeerder, die het terrein kocht, om zo de jeugdzorg voort te zetten.

Samen met andere (zorg)instanties kon zo een klein woon- en zorgdorp worden opgezet, waar allerhande hulpverlening te vinden was. Dat was het idee.

Zie ook: Bieden maar! Terreinen Hoenderloo Groep gaan in verkoop

De Nijmeegse zorgorganisatie verzekert dat het de jongeren die door de sluiting moeten verhuizen zelf kan onderbrengen binnen Pluryn. Als dat in sommige gevallen toch niet lukt, wordt naar passende oplossingen daarbuiten gezocht. In augustus moet de Hoenderloo Groep sluiten.

Sceptisch over plannen

Ouders en ook medewerkers die Omroep Gelderland sprak, zijn sceptisch over de herplaatsing en vragen zich af of het Pluryn op tijd lukt dit te realiseren en passende zorg te leveren, zoals die nu op de Hoenderloo Groep is. Het gaat dan om specialistische jeugdzorg.

De 'Hoenderloo-ouders' vinden het jammer dat het Youngster-plan niet doorgaat. Want dan hadden de jongeren op het terrein kunnen blijven wonen. Ze hebben onbegrip voor het afschieten van de overname, omdat het plan volgens hen 'alleen winnaars kent'.

Zie ook: Kans lijkt klein dat Hoenderloo Groep verandert in een vakantiepark

*Eerder werd gemeld dat Youngster zelf de terreinen had willen overnemen. Dat was een ongelukkige formulering; Youngster was onderdeel van een plan, waarin meerdere componenten zijn, met daarnaast een overnamepartner die de terreinen zou kopen.

Deel dit artikel: