Hotel de Wereld gaat weer open voor hotelgasten

WAGENINGEN - Hotel de Wereld in Wageningen gaat - na weken dicht te zijn geweest - donderdag weer open voor hotelgasten. Het restaurant blijft voor niet-hotelgasten nog wel gesloten, maar hoteldirecteur Wiebe de Vries hoopt dat ook daar snel verandering in komt.

Kort na zondag 15 maart sloot het hotel de deuren. Die bewuste avond staat De Vries in het geheugen gegrift.

Noodgedwongen dicht

Toen kondigde premier Mark Rutte aan dat alle eet- en drinkgelegenheden vanaf 18.00 uur moesten sluiten. 'Er kwamen net mensen binnen die eten wilden bestellen, ik moest ze wegsturen', zegt De Vries. 'Een heel gek gevoel.'

En hoewel hotels officieel open mochten blijven, besloot hij toch anders. Het kon financieel gezien namelijk niet uit om open te blijven. 'We hadden die avond nog een paar hotelgasten, maar alle boekingen in de dagen en weken daarna werden geannuleerd.' 

Weer boekingen 

Nu krabbelen de boekingen weer een beetje op. 'Je merkt toch dat als mensen drie hoog achter wonen, ze er wel weer op uit willen. En natuurlijk komt 5 mei er ook aan, dan is Wageningen een bijzondere plek om te zijn.' De Vries heeft weer zin om van start te gaan. 'Er is genoeg geklust, nu willen we weer gasten ontvangen.' 

Hotels mogen mondjesmaat iets meer, zo heeft Koninklijke Horeca Nederland bepaald, vertelt De Vries. 'Hotels mochten sowieso wel open blijven, maar je moest dan roomservice geven: ontbijt en diner op de hotelkamer. Gasten mochten daarvoor hun hotelkamer niet af. Nu kunnen we weer lunch en diner serveren in ons restaurant.'

Coronaproof: eenrichtingsverkeer 

Dat gaat overigens wel op een aangepaste manier. Iedere tafel krijgt een bijzettafeltje waarop het eten en drinken wordt geserveerd. Gasten pakken vervolgens zelf hun bestelling van het tafeltje. Zo blijft het personeel op voldoende afstand, vertelt De Vries. Ook geldt er 'eenrichtingsverkeer' in het hotel, om te voorkomen dat mensen tegen elkaar op botsen. Alle tafeltjes staan daarnaast minimaal twee meter uit elkaar en er wordt heel wat afgepoetst. 'Deurposten worden ieder half uur schoongemaakt.'

Het hotel past in de anderhalvemetereconomie, zegt de directeur. Hij is blij dat hij weer open kan en zou het liefst ook weer gasten verwelkomen die alleen komen dineren. Toch ziet hij ook nog wel moeilijkheden. 'Het wordt voor mij en collega-ondernemers een gigantische uitdaging om die anderhalvemetereconomie te kunnen behappen.'

In dezelfde ruimte kun je straks veel minder mensen ontvangen. Dat geldt voor het restaurant, maar ook voor de vergaderzalen. 'Waar ik anders twintig personen kan ontvangen, zijn dat er nu misschien acht. Dat is nogal een verschil, dan draai je een heel andere omzet. En de bodem van mijn spaarpot is al in zicht.'

Zie ook: 

Deel dit artikel: