Bieden maar! Terreinen Hoenderloo Groep gaan in verkoop

HOENDERLOO - De terreinen en panden van de Hoenderloo Groep, waar nu nog een jeugdzorginstelling is gehuisvest, zullen straks via een bieding verkocht worden. Dat betekent dat er een aanbestedingsprocedure komt. Zo moet een eerlijke prijs tot stand komen.

Zorgorganisatie Pluryn schatte de waarde eerder tussen de 15 en 20 miljoen euro. Maar volgens een onderzoek van researchplatform Follow the Money was dat veel te laag.

Wat is het écht waard?

Het zou volgens hen tot wel 70 miljoen euro waard kunnen zijn. Pluryn ontkent dat. De terreinen zouden op papier dan veel waard kunnen zijn, maar er zit ook een maatschappelijke bestemming op, waardoor je er niet zomaar van alles mee kan.

Navraag bij raadpartijen liet zien dat een meerderheid die bestemming wil behouden. Commerciële plannen, die de prijs opdrijven, lijken daardoor niet heel waarschijnlijk.

Zie ook: Kans lijkt klein dat Hoenderloo Groep verandert in een vakantiepark

Ook heb je te maken met beschermde natuur op de landgoederen van de Hoenderloo Groep, en monumentale panden waar je rekening mee moet houden. De staat van al het vastgoed is daarnaast belangrijk voor de waarde van het totaal.

En dan de school van het Hoenderloo College: die bevindt zich midden op het terrein. De school is in handen van de gemeente, niet van Pluryn. Ook daar zal rekening mee moeten worden gehouden.

Al met al moet een overnamepartner gevonden worden die met deze factoren rekening wil en kan houden. Door een openbare procedure te starten, wordt straks duidelijk wat de terreinen en gebouwen daadwerkelijk voor marktwaarde hebben.

Zie ook: Dossier Hoenderloo Groep

Deel dit artikel: