Nieuws

Woonwagenkampbewoners voelen zich 'belazerd' na politieoptreden

Het kamp aan de Laan van Zodiak zaterdagochtend.
Woonwagenkampbewoners aan de Laan van Zodiak in Apeldoorn voelen zich 'belazerd' na het politieoptreden van vrijdagavond, laten ze aan Omroep Gelderland weten. De politie spreekt van een 'georganiseerd feestje' met ongeveer honderd man. Maar daar was volgens de bewoners geen sprake van. Ook bij twee andere Apeldoornse woonwagenkampen werden boetes uitgedeeld. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Woonwagenkampbewoners aan de Laan van Zodiak in Apeldoorn voelen zich 'belazerd' na het politieoptreden van vrijdagavond, laten ze aan Omroep Gelderland weten. De politie spreekt van een 'georganiseerd feestje' met ongeveer honderd man. Maar daar was volgens de bewoners geen sprake van. Ook bij twee andere Apeldoornse woonwagenkampen werden boetes uitgedeeld.
'We hebben helemaal geen mensen uitgenodigd', vertellen zij zaterdagochtend, napratend voor hun woningen over hetgeen hen vrijdagavond is overkomen. 'Wij zitten hier met 22 wagens en iedereen had een tafeltje voor de deur. Wij zijn dus zelf al met honderd man.' De kinderen speelden volgens hen wel met elkaar voor de deur. 'Maar dat mag toch!'

'Had ons dan gelijk bekeurd'

De bewoners laten een zelfgemaakt filmpje zien waarop door de politie wordt omgeroepen: 'Het gaat nu goed zo, we hopen dat dat zo blijft.' Volgens hen kregen zij van de politie te horen dat de situatie tot 21.00 uur zo mocht voortduren. Zij waren dan ook erg verbaasd dat er voor die tijd al werd ingegrepen. 'Had ons dan gelijk een bekeuring gegeven.'
De politie heeft een andere lezing van het incident. Er zou sprake zijn geweest van een georganiseerd feestje en ongeoorloofde samenscholing. Volgens een woordvoerder is er eerst een waarschuwing gegeven om verder uit elkaar te gaan.
Vervolgens is de situatie even aangezien en onder meer gemonitord met een helikopter, waarna de politie besloot er een einde aan te maken. Daarop vertrokken de aanwezigen volgens de politie uiteindelijk.

Herkend door bodycams

Enkele van de aanwezigen zijn herkend, onder meer door de bodycams die de politie op de uniformen droeg. Zij kunnen een boete verwachten, laat een politiewoordvoerder weten.
Of de bewoners van plan zijn die te betalen? 'We zullen wel moeten.' Op het grasveld op hun middenterrein ligt een groot onopgeblazen springkussen. Voor Koningsdag, laten ze desgevraagd weten.

Ook boetes op andere kampen

Later die avond waren er op een ander Apeldoorns woonwagenkamp aan de Hogeweg ook te veel mensen samen, laat de politie nog weten. Daar zijn acht mensen bekeurd, van wie één voor belediging van een agent.
Een van de acht bewoners die een bekeuring kreeg laat weten dat ze 'eerst stonden te barbecueën en vervolgens te borrelen'. Toen de politie om 01.00 uur 's nachts aankwam waren ze volgens hem nog met zijn achten over, voor die tijd was de groep groter.
De boetes zouden zijn uitgedeeld voor het houden van te weinig afstand en het niet kunnen tonen van legitimatie. Dat laatste vindt deze bewoner 'belachelijk', die lagen volgens hem namelijk 'gewoon in de auto'. De politie kwam volgens hem met vijftien wagens aanrijden.

'Terwijl ik bijna tachtig ben'

Zijn schoonvader kreeg ook een bekeuring. 'En dat terwijl ik bijna tachtig ben. Ik had niet eens gedronken', zegt hij verontwaardigd. Bovendien zat hij naar eigen zeggen op twee meter afstand van de groep.
Ook bij het woonwagenkamp De Haere kwam de politie vrijdagavond langs. Daar werden volgens de bewoners twee boetes uitgedeeld aan één dame, omdat zij geen legitimatie bij zich had en voor samenscholing in een auto. Verder zaten zij naar eigen zeggen 'netjes volgens afspraak' voor hun woningen, daar werden dan ook geen bekeuringen voor uitgedeeld.

'Kwamen aangescheurd'

Niet te spreken zijn de bewoners van De Haere over het politieoptreden. Die 'kwamen aangescheurd' en schopten stoelen en een 'ton met vuur' om. 'Nog gevaarlijk ook, met deze droogte.' Verbolgen zijn zij ook over het feit dat de politie hun drank innam.
'Jammer dat dit moest', laat burgemeester Ton Heerts via Twitter weten. 'Maar wie denkt dat de coronaregels alleen voor anderen gelden, vergist zich.'