Van campingmedewerker naar aspergesteker: 'Met muziek in je oren heb je ze er zo uit'

BARCHEM - Op het aspergeveld van Dick Asselman in Barchem halen aspergestekers in alle vroegte het witte goud uit de grond. Normaal gesproken hebben Cas en Sanne ander werk, maar door de coronacrisis zijn ze tijdelijk aspergestekers geworden.

Cas Leferink werkt normaliter op een camping in Haaksbergen. 'Dick had nu toevallig mensen nodig, dus dit kwam voor mij wel goed uit', zegt hij. 'Toen de campings dicht gingen, kon ik hier meteen aan de slag als aspergesteker.' 

Ook voor Sanne Nieuwenhave is dit niet dagelijkse kost. 'Ik ben student op de Hogeschool Aeres in Dronten en werk daarnaast in Brabant. Daar kom ik alleen nu liever niet, door de coronacrisis. Ik kan hier op veilige afstand van andere mensen aan de slag en kan hier aardig wat uren maken op het land', vertelt Sanne.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Intensief werk

Een week moesten de twee wennen om het onder de knie te krijgen, maar nu loopt het gesmeerd. Cas: 'Het is wel eentonig werk, maar met muziek in je oren heb je ze er zo uit.' Lange dagen maken de twee wel, want om 5.00 uur staan ze al met hun handen in de grond.

Dick werkt normaal met drie Poolse arbeiders, die al tien jaar bij hem de asperges uit de grond halen. 'Omdat zij hier al zo lang komen, heb ik daar niks geen werk mee. Nu heb ik een groepje Hollanders aan het werk, maar dat ga ik straks ook wel wat afwisselen met de Poolse arbeiders, zodat de Hollanders ook een beetje kunnen bijkomen. Het is toch intensief werk.' 

De asperges komen dit jaar wel ergens anders terecht dan normaal. Asselman levert normaal ook veel aan horeca. 'Maar ik ben er niet zo bang voor hoor. Je moet er uiteindelijk toch vanaf, maar ik bekijk het positief', lacht Asselman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: